Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
LED osvícení / foto: www.philips.cz

Levné úsporné žárovky umí pěkně pozlobit

Touha po menších účtech za elektřinu, ale i zákaz prodeje klasických žárovek, nás vede k jejich výměně za LED žárovky. Nejsou levné, takže šetříme, a pak se divíme.

Na každá úsporná zářivka funguje, jak má

Snadno se vám stane, že se váš dům po výměně starých žárovek za úsporné zářivky promění v dům hrůzy. Světlo se samo rozsvěcuje a vzápětí zhasíná. Permanentně problikává. Je docela strašidelné vzbudit se v ložnici, kde vám bliká světlo. Vyděsí to dospělého, natož děti. Stěží jste je naučili spát samotné a teď se opět vrací do vaší postele.

Není to jev nijak neběžný. Mnoho lidí sáhne po nejlevnějších LED žárovkách. Mnohdy si je nakoupí online přímo někde v Číně. Jejich původ a to, jak fungují, je zcela neznámé. Zapojené pak umí dělat z osvětlení doslova stroboskop. Navíc nejde jen o problém samotného blikání. Toto chování je nevhodné i z hlediska bezpečnosti a spotřeby energie.

Proč vlastně úsporné zářivky a žárovky problikávají?

Prvním jevem, se kterým se u úsporného osvětlení setkáte je, že na zhasnutí vypínačem reaguje se zpožděním. To způsobuje obecný princip LED technologie, nic s ním neuděláte a není nijak na závadu. Dokonce ani nijak zásadně neovlivňuje spotřebu elektřiny. Prostě si musíme zvyknout, že s novými technologiemi svícení se do naších domácnosti vnáší fakt, že se světla zhasnou cca až za dvě vteřiny. LED žárovky díky vestavěné elektronice s filtračními členy takto prostě fungují.

Horším jevem je dlouhodobé blikání či svícení LED žárovek. Příčinou rozhodně nejsou žádní duchové ve vašem domě, ale indukce elektrického napětí ve vodiči mezi svítidlem a vypínačem. Řešením je do elektroinstalace přidat vhodné elektronické prvky, většinou speciální kondenzátory. Pokud ale nechcete platit elektrikáře a sahat často i do zcela nové elektroinstalace, je třeba zakoupit kvalitní LED žárovky, které tento problém eliminují. Pozor rovněž na vypínače s doutnavkou – právě ta je velice často příčinou zmíněného jevu. Vyměňte ji za klasickou.

Osvětlení umí ovlivňovat naše zdraví. Proto je důležité jeho plánování a výběr nepodceňovat.

K tomuto článku není otevřena diskuze