Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Izolace domu / foto: Shutterstock

Zachraňte dům od vlhkosti a plísně pomocí některé ze sanačních metod!

Máte v domě neustále vlhko i přes neustálé větrání, loupe se vám omítka, v rozích bují plísně a na stěnách vznikají nevzhledné mapy?

Neriskujte zdraví v podobném prostředí a pokuste se zjistit, zda se jedná o důsledek kondenzace atmosférické vody, nebo o vzlínání vody podpovrchové. Odborník vám rád doporučí vhodnou sanační metodu.

Izolace nerezovými plechy

Rychlá a stoprocentně efektivní sanace zdiva. Má-li váš dům ve zdivu průběžnou spáru, narážení ocelových desek pneumatickým příklepem vyřeší problémy s vlhkostí. Spáru není třeba předem prořezávat, vše tedy proběhne doslova bleskově. Plechy lze zarážet do cihlového, kamenného i kotvicového zdiva, a to i když je již poněkud rozvolněné nebo se v minulosti přezdívalo.

Podřezání zdiva

Snad nejklasičtějším způsobem sanace staveb je podřezání zdiva, jehož prostřednictvím lze nahradit nefunkční hydroizolaci nebo ji vytvořit v domě, kde dosud nebyla. Lanovou či řetězovou pilou se jednoduše prořízne spára ve zdi, do níž se vloží vodotěsná plastová fólie, případně sklolaminátová deska či asfaltové pásy, a vše se zajistí injektáží cementové suspenze. Při použití diamantového lana lze takto ošetřit bez nadsázky všechny druhy zdiva jakékoliv tloušťky. Metoda slibuje dlouhou životnost a spolehlivé účinky.

Chemická injektáž

Populární alternativou k mechanickým metodám je napuštění narušeného zdiva hydroizolační látkou. Ve zdi tak vzniká vnitřní vodoodpudivost, póry se vyplní a spodní voda již nemůže vzlínat. Mezi injektované látky patří např. silikonové mikroemulze a krémy, akrylátové gely a polyuretanové pryskyřice. Metoda má ohromné možnosti použití i na místech v blízkosti schodišť a ve výklencích, kde je mechanický přístup vyloučen.

Zajímavé alternativy

Ač většina lidí sází na postupy známé a léty prověřené, doba přináší také řadu novinek, jež by byla škoda nezmínit. V posledních letech se v oblasti sanace hodně prosazuje elektroosmóza, kdy se zdivo prakticky uzemní a proudění vody v něm ustane. Výzkumy dále potvrzují slibné možnosti na základě získání vlhkostních charakteristik stavebních materiálů pomocí mikrovlnného záření.

K tomuto článku není otevřena diskuze