Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Změna energetických štítků / foto: shutterstock

Již v březnu dojde ke změně některých energetických štítků. Zmizí kategorie A s plusy a nově přibude QR kód

Nové energetické štítky platné od března mají přinést lepší informovanost spotřebitelům, a tudíž i snadnější orientaci při nákupu nových spotřebičů. Promítne se však tato změna také do jejich ceny?

V roce 2019 schválila nové energetické štítky Evropská komise, která řešila jejich úpravu hlavně kvůli nevyhovující a zastaralé podobě. Hlavním důvodem byly energetické kategorie, které se v průběhu technologického vývoje přesouvaly z původní A až G třídy do stále častějších tříd s označením A+, A++, A+++, a právě tendence neustálého přidávání plusových znamének se pro spotřebitele stávala značně nepřehledná a matoucí.

Čeho se změny týkají?

Hned na úvod je třeba zmínit, že změny se týkají pouze vybraných kategorií elektrických spotřebičů, u kterých bylo nutné změnit systém štítkování co nejdříve. Mluvíme o šesti skupinách spotřebičů, které podle EU procházejí soustavným technologickým vývojem a systém původního štítkování je pro ně nevyhovující. Jde tedy o následující skupiny:

  1. Myčky nádobí
  2. Pračky a kombinované pračky se sušičkou
  3. Chladničky, mrazničky a vinotéky
  4. Svítidla
  5. Elektronické displeje (u televizorů, monitorů a různé digitální displeje)
  6. Komerční chladicí systémy
Změna energetických štítků

U ostatních spotřebičů se změny do budoucna plánují, nejsou však ještě na pořadu dne. Mluvíme o klimatizacích, kotlích, troubách, ale například také o sušičkách, kterých se jako samostatných spotřebičů změna zatím nedotkne, avšak pračky kombinované se sušičkou se nového energetického štítku dočkají již od března.

Jaké změny lze očekávat?

V první řadě dojde ke znovuobnovení původní stupnice tak, aby spotřebitele nemátla narůstající pluska u třídy A. Jejich počet v posledních letech aspiroval na počet čtyři, což by v systému vytvořilo ještě větší zmatek a často i mylný výklad. Spotřebitel totiž doposud předpokládal, že koupí spotřebiče v nejvyšší třídě A má automaticky zajištěny nízké energetické náklady, což však s přibývajícími plusy leckdy neodpovídalo realitě. V novém systému dochází k přechodu na původní stupnici písmen A až G, současné A+ bude proto odpovídat zařazení do energetické třídy D.

Další změnou je širší a cílenější informovanost, která se zaměřuje na praktickou stránku spotřebiče a místo původně ročních průměrných údajů uvádí například spotřebu energie či vody na 100 pracích, mycích či sušicích cyklů, což je pro spotřebitele mnohem užitečnější a hlavně objektivnější informace. U chladniček a mrazniček se nově budou poskytovat informace o jejich objemu, u vinoték se však tento objem bude udávat počtem lahví o objemu 0,75 litru.

Novinkou na energetických štítcích je pak QR kód, po jehož načtení se zákazník dozví podrobnější informace o daném spotřebiči a bude jej moci pomocí mobilních aplikací porovnat s dalšími modely.

Mobilní aplikace a QR kód

Jak bude samotný přechod probíhat?

Již v současné době probíhá rozsáhlá mediální kampaň, která má informovat spotřebitele o novinkách v oblasti energetického štítkování. Praktická změna má pak dvě fáze, kdy od začátku roku 2021 až do 1. března budou ke spotřebičům přikládány štítky dva – starý a nový, aby se spotřebitel v provedených změnách lépe orientoval. Od 1. března 2021 je po dobu 14 dnů plánované přeštítkování, po jehož ukončení budou výše zmíněné kategorie spotřebičů dodávány už jen s novým energetickým štítkem.

Promítne se nové štítkování do ceny spotřebičů?

Podle odborníků lze očekávat lehké zvyšování cen, které je však úměrné novým technologiím a inovacím. Zákazníci by si podle nich měli uvědomit, že koupě nového spotřebiče je v první řadě investicí do vlastní domácnosti, která se dříve nebo později projeví v úspoře spotřeby či možnosti snadné opravitelnosti přístroje.

Již v březnu dojde ke změně některých energetických štítků. Zmizí kategorie A s plusy a nově přibude QR kód

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!