Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
3D tisk / foto: shutterstock

Chcete koupit filamenty pro 3D tiskárnu? Poradíme vám, podle čeho je vybírat

Současný trh je rozmanitý a nabízí nepřeberné množství filamentů, přičemž konkrétní druh určuje tepelnou a mechanickou odolnost výtisku. V následujících řádcích vám prozradíme, jak postupovat při výběru 3D strun.

Inkoustové tiskárny potřebují inkoust, laserové tiskárny tonerový prášek a 3D tiskárny zase plastové struny, respektive filamenty, z nichž potom vznikají předměty různých rozměrů a tvarů. Co se samotného tisku týče, 3D tiskárny vyrábí výsledný produkt tak, že tisková hlavice roztaví zásobní materiál. Poté přesnými pohyby podle předlohy filamenty vrství na podložku a tisknutý předmět. Filamenty však nejsou jediné materiály pro 3D tisk.

3D tiskárna

Filamenty

Filament je v podstatě plastová struna navinutá na cívku, která se vkládá do 3D tiskárny. Potom si tiskárna odebírá pouze tolik materiálu, kolik potřebuje na výtisk jednotlivých vrstev vyráběného předmětu. Filamenty se rozdělují na několik kategorií, a to podle materiálu, průměru struny, čistoty, zdravotní (ne)závadnosti a teplotní odolnosti. Záleží především na tom, co od materiálu očekáváte, protože je rozdíl vyrábět si dekorace a zdravotní pomůcky.

3D tisk

UV pryskyřice

Při 3D tisku se používá také UV pryskyřice, pomocí které se skládá velice detailní a precizní model. UV pryskyřice nachází uplatnění u SLA, DLP a LCD 3D tiskáren. Podobně jako filamenty, tak i UV pryskyřice se rozděluje na několik skupin – standardní, pevnostní (se zvýšenou odolností), odlévatelné, dentální (na vakuové a tlakové formování) a flexibilní (ohýbatelné).

Pokud si chcete objednat materiál pro 3D tisk, obraťte se na internetový obchod Sharplayers, kde najdete kromě materiálů i samotné 3D tiskárny, náhradní díly pro tato zařízení, příslušenství a již hotové výrobky.

K tomuto článku není otevřena diskuze