Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tisk v kanceláři / foto: Free fotobanka

Originální vs. kompatibilní náplně: které se vám opravdu vyplatí?

Chcete ze své tiskárny dostat maximální kvalitu tisku a přitom ušetřit? Řešením mohou být kompatibilní tonery. Pojďme se podívat, o co přesně jde a jak se liší od tonerů, které koupíte od výrobců tiskáren.

V názvosloví okolo tonerů (tedy náplní do tiskáren) dokáže být na první pohled pořádný zmatek. Ve skutečnosti to tak složité ale není. Jako originální toner označujeme náplň, kterou výrobci tiskáren prodávají pro svá zařízení.

Kompatibilní (také „alternativní“) toner je zase náplň, kterou třetí strana vyrábí pro „cizí“ tiskárny. Zjednodušeně řečeno: kompatibilní tonery s označením Samsung budou bez problémů fungovat v tiskárnách od Samsungu, přestože je společnost Samsung nevyrábí.

A aby toho nebylo málo – na trhu seženete i tzv. repasované náplně, tedy originální tonery, které byly po vypotřebování znovu naplněny. Těmi se ale v tomto článku zabývat nebudeme.

Výhody a nevýhody kompatibilních náplní

Nespornou výhodou alternativních tonerů je nižší cena. Výrobcům totiž odpadá velká část marketingových nákladů na propagaci značky. Zároveň své náplně sestavují tak, aby se – pokud možno – skládaly z levnějších součástek, než jaké tvoří originální tonery.

Ono spojení „pokud možno“ je důležité. Solidním výrobcům kompatibilních tonerů jde totiž v první řadě o kvalitu. Dobře totiž vědí, že nízká cena je výraznou konkurenční výhodou jen do té doby, dokud je jejich výrobek stejně kvalitní jako originální toner.

Je proto důležité, abyste dodavatele alternativních náplní vybírali pečlivě. Dívejte se po pozitivních (a ověřených) recenzích a historii obchodníka si proklepněte (měl by se na trhu pohybovat nejméně několik let).

Nevýhodou kompatibilních náplní jsou totiž e-shopy dodávající mizerné výrobky, které vám mohou poškodit tiskárnu. S tím na druhou stranu souvisí i garance doživotní záruky u prověřených prodejců, kteří se za své výrobky mohou s hrdostí postavit.

Výhody a nevýhody originálních náplní

S originálními tonery vždy víte, že kupujete produkty vysoké kvality. Je ale třeba dávat pozor na padělky (nejde o synonymum alternativních náplní). Vždy zkontrolujte, zda je toner uzavřen holografickou pečetí. Výhodou také je, že prázdné náplně někteří výrobci zpět vykupují.

Negativum originálních tonerů je jasné – vysoká cena, která zvyšuje náklady na tisk jedné strany až 4násobně. Problémem může být i občasná nedostupnost originálních náplní a někdy i zdlouhavé reklamační řízení s originálním výrobcem.

Existuje několik jednoduchých triků, se kterými můžete výrazně ušetřit bez ohledu na to, zda používáte originální nebo alternativně náplně do tiskárny. Bonusem je kromě ekonomických úspor i ohled na životní prostředí.

Originální vs. kompatibilní náplně: které se vám opravdu vyplatí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!