Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bezpečnostní zámek / foto: htdvere.cz

Myslete na své bezpečí. Pořiďte si protipožární dveře

Bydlíte v bytovém domě? Pak je vysoce pravděpodobné, že musíte mít protipožární dveře do bytu, a to ze zákona. Není to ale zbytečný rozmar, jak by se někomu mohlo na první pohled zdát. Jde o nařízení, které zachraňuje životy. Vchodové požární dveře jsou totiž v případě vypuknutí požáru to jediné, co vás před ohněm ochrání po dobu, než přijedou hasiči.

Protipožární dveře do bytu = čas

Bydlíte v panelovém nebo činžovním domě? Pak zákon hovoří jasně – musíte mít v naprosté většině případů protipožární dveře do bytu. Bytová jednotka je totiž podle ze zákona požárním úsekem. A právě požární dveře jsou často tím jediným, co stojí mezi vámi a nebezpečným ohněm.

Pokud požár vypukne na chodbě, vchodové protipožární dveře vás bezpečně izolují ve vašem bytě. Naopak, jestliže začne hořet v bytě, dveře plameny udrží dostatečně dlouho, aby ostatní obyvatelů domu mohli bezpečně utéct.

Jak poznat bezpečnostní protipožární dveře?

Ne každé dveře vás před ohněm opravdu ochrání. Abyste měli jistotu, že vybíráte ty správné, zkontrolujte, zda jsou označeny certifikátem El nebo EW. Díky tomu zjistíte, jak dlouho dokáží dveře ohni odolávat. Nejčastěji se jedná o 30 až 180 minut, přičemž standardem je právě půlhodina.

Proto si bez ohledu na cenu protipožárních vchodových dveří vždy ověřte, že mají zmíněný certifikát El 30.

Kdo šetří, nemá nic

Na bezpečí domácnosti se prostě nešetří. Proč? Je to jednoduché. Méně kvalitní materiál je zpravidla levnější, a tak jsou příliš levné dveře nebezpečnou variantou. Do spolehlivých bezpečnostních protipožárních dveří se vyplatí investovat.

Nejen že vám vydrží spoustu let, ale kromě případného požáru si poradí i s lupiči a otravným hlukem z chodby. Jedná se tedy o výhodnou kombinaci 3v1.

Myslete na své bezpečí. Pořiďte si protipožární dveře

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!