Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Plastové okno / foto: shutterstock

Jaro je ideální čas na seřízení plastových oken. Poradíme vám, jak na to

Začíná jaro, pusťte se do seřízení plastových oken a připravte je na sezónu. S naším návodem to zvládnete snadno. Seřízení má vliv na správnou životnost plastových oken a také na jejich izolační vlastnosti.

Proč se pustit do seřízení po zimě

Plastová okna vyžadují pravidelnou údržbu, na kterou si vyhraďte čas minimálně dvakrát ročně – na jaře a na podzim. Nezanedbávejte údržbu pouze proto, že okna na první pohled fungují bez problémů. Právě teď je ideální čas.

Zima může plastovým oknům způsobit řadu problémů, jako je zatížení kování, smrštění rámu a těsnění, a dokonce i svěšení okenních křídel v důsledku teplotních změn. Správná údržba plastových oken je klíčová pro prodloužení jejich životnosti a udržení optimálních izolačních vlastností.

Co doporučujeme před seřízením

Ještě než se pustíte do seřízení, zbavte okna nečistot. Prvním krokem je odmaštění oken a rámů pomocí speciálního čističe s odmašťovacími vlastnostmi, který zakoupíte v drogeriích. Nepoužívejte obyčejný kuchyňský odmašťovač, jelikož není pro tyto účely vhodný kvůli obsahu tenzidů.

Poté naneste ošetřovací přípravek na rámy a těsnění, který brání pronikání vlhkosti a zlepšuje funkčnost těsnění. Nevynechejte ani těsnění, které je důležité pravidelně ošetřovat silikonovou emulzí. Díky pravidelné údržbě vám těsněné poslouží déle.

Jak seřídit plastová okna

Nejprve odstraňte plastovou krytku závěsů a použijte šestihranný klíč k dotáhnutí, nebo povolení kování nahoře a dole. Začněte s výškovým seřízením křídla vzhledem k rámu, následně proveďte stranové seřízení křídla v dolní části. Na závěr seřiďte strany křídla v horní části. Správně seřízená okna poznáte podle toho, že při zavírání a otevírání nedrhnou a vše jde hladce.

Pokud si na seřízení netroufáte, nechte to na odbornících. Kontaktujte třeba společnost Oknoplastik, která se specializuje na výrobu plastových oken a interiérové dveře. Jejich mnohaleté zkušenosti a spoustu spokojených zákazníků jsou záruky dobře odvedené práce.

Jaro je ideální čas na seřízení plastových oken. Poradíme vám, jak na to

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!