Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

100 parašutistů vytvořilo diamant

Vzdušná formace měla velikost Boeingu 747.

Na několik vzácných sekund se sto parašutistů při seskoku spojilo ve zvláštní formaci připomínající diamant. Stalo se tak pár kilometrů nad americkou Floridou.

Padl rekord
Těch několik sekund stačilo na pokoření světového rekordu ve vytvoření největší vzdušné, pospolité formace.

Stačila jediná malá chybička. Jediný detail oproti pečlivému plánu a vše bylo zkaženo. Jeden skokan by narazil do druhého a diamant by se nenávratně rozpadl. Ale nic se nepřihodilo. Naštěstí. Vzniklo tak rekordní dílko...

Útvar měl úctyhodnou velikost, která by se dala přirovnat k největšímu dopravnímu letadlu Boeing 747. Parašutisté tak překonali tři roky starý rekord, který drželo pětaosmdesát jejich kolegů s baldachýnovou formací.



Značná obtížnost

Technika je pokaždé stejná, ovšem pohříchu obtížná. Představte si, že se řítíte obrovskou rychlostí směrem k zemi a máte se na vzdálenost několika centimetrů přiblížit k předem určenému parťákovi a chytit se. To musí zvládnout všech sto parašutistů. Nikdo nesmí udělat chybu.

Manévr se podařil až na druhý pokus, kdy se skokani dokázali rukama a nohama držet několik sekund. Do vzduchu je muselo dopravit pět plných letadel.

Trénovalo se sedm let
Trénink a plánováni trvalo neuvěřitelných sedm let. Každý z parašutistů si musel přesně osvojit svou úlohu a místo ve formaci. Musel si na sto procent zafixovat uchycení se nižšího kolegy nohama a zároveň tomu nad sebou pomoci držením jeho nohou svýma rukama.

Jeden z účastníků a spoluorganizátorů formace Brian Pangbum vysvětlil technické obtíže této formace: „Tento útvar dokáže provést pouze okolo pěti procent parašutistů na světě.“

Nezbývá než nad odvahou a schopnostmi rekordmanů smeknout.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 320