Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zombie / foto: Shutterstock

Vědci: útok zombií by zničil svět

Kdyby zombie opravdu existovaly, jejich útok by naši civilizaci rychle rozložil, pokud bychom proti nim nezasáhli rychle a rázně. Dokazují to výsledky z matematického modelu kanadských vědců z University of Ottawa.

Matematický model ukázal, že zombie by byly extrémně nebezpečné, pokud by se proti nim nezakročilo sílícími protiútoky. Výsledky tohoto výzkumu byly zveřejněny v knize o modelech šíření infekčních chorob.

Zombie jako chřipka
Zombie samozřejmě neexistují. Vyskytují se v knihách, videohrách a lidových pověstech jako nemrtvá stvoření, která mohou kousnutím "nakazit" živé lidi. Podle BBC má však tento výzkum i zcela seriózní stránku.

Útok zombie se vlastně podobá rychle se šířící infekci. Vědci z University of Ottawa se ptali, zda by lidstvo útok takové hrozby mohlo vlastně přežít.

V článku pak píší, že jediná naděje lidstva by byla "útočit na ně tvrdě a často. Je zcela zásadní, abychom se se zombie vyrovnali rychle, jinak bychom byli v hrozné kaši."

Jaký je rozdíl?
Podle vědců je jediný rozdíl mezi zombie a infekcí v tom, že zombie mohou znovu oživnout.
Jeden z předních britských odborníků na šíření infekčních nemocí, profesor Neil Ferguson, který je v současnosti odpovědný za kontrolu šíření prasečí chřipky, k nové studii řekl:

"Studie obsahuje mnohé, co nás zvláště v našich mladších letech trápilo - a sice jak se úspěšně vyrovnat s rychle se šířící infekcí zombií. Autoři však některé vlastnosti zombií trochu přehnali. Tak například já biologii zombií rozumím tak, že jakmile jim useknete hlavu, jsou mrtvé už napořád. Takže autoři jsou možná zbytečně pesimističtí, když ukazují, jak by zombie mohly dobýt město za tři nebo čtyři dny."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 317