Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rob Spence / foto: Eyeborg Project

Eyeborg: místo oka má kameru!

Rob Spence vyměnil své protetické oko za kameru. Chce umožnit svým příznivcům, aby sdíleli jeho pohled na svět.

Spence přišel o pravé oko už jako teenager při nehodě na farmě svého dědečka. Před pár lety se rozhodl dát si navrhnout miniaturní kameru, jež by se dala zabudovat do oční náhrady, kterou nosí.

Vloni se konečně dočkal uspokojivého výsledku; jeho nápad byl listem Times prohlášen za jeden z nejlepších vynálezů roku.

Zaznamenává svět
Bob má teď v oku zabudovanou bezdrátovou videokameru napájenou malou třívoltovou baterií. Není sice propojena s mozkem a nepomáhá mu vidět, ale zaznamenává jeho pohled na svět. K dispozici má také oko se zabudovanou diodou vydávající červené světlo.

Současný model má sice poměrně nízké rozlišení, ale na vylepšeném prototypu se podle listu Telegraph už pracuje a Spence se na něj těší. "Na rozdíl od vás si já můžu se svým ´okem´ počkat na další upgrade," říká s dávkou černého humoru filmař, který si přezdívá Eyeborg.

magazin.cz

Bude natáčet lidi
Užívání tak nenápadné kamery má prý značné výhody, zvláště při natáčení rozhovorů. A to je projekt, do něhož se kanadský filmař chce již zanedlouho pustit. "Když si přinesete kameru, lidé se změní. Já je nijak neovlivním, budu prostě jen nějaký anonymní chlápek. A myslím, že se mi tak podaří docílit větší autenticity," dodává Spence.

O natáčení chce své subjekty uvědomit až ex post a dát jim možnost, aby buď podepsali souhlas, nebo ho odmítli.

"Z etického hlediska je to samozřejmě trochu problematické, ale konec konců jsem filmař. Když s natáčením někdo bude mít problém, prostě odmítne podepsat a já ten rozhovor do dokumentu nezařadím," dodává bionický muž.

Podívejte se na video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 41