Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Leonardo da Vinci / foto: hunternuttall.com

Ve Francii byla nalezena da Vinciho šifra

Ve veřejné knihovně francouzského města Nantes se našel šifrovaný rukopis renesančního umělce Leonarda da Vinciho (1452 -1519). Zatím se ho nepodařilo rozluštit.

Vzácný manuskript už skoro sto čtyřicet let spočíval mezi pěti tisíci rukopisy, které v roce 1872 věnoval veřejnosti bohatý sběratel Pierre-Antoine Labouchere. Knihovna dar přijala, ale neprozkoumaný ho uschovala, až se na něj zapomnělo.

Šifra mistra Leonarda
Nově nalezený rukopis je zrcadlovým písmem, které bylo pro Leonarda podle odborníků typické. Je však dál zašifrovaný a kód se zatím nepodařilo rozluštit.

"Nejspíš psal v italštině patnáctého století, ale je taky možné, že je to v nějakém jiném jazyce," řekla reportérům BBC ředitelka knihovny Agnes Marcetteauová.

Útržek papíru s hnědými klikyháky je druhým vzácným exemplářem nalezeným v Laboucherově sbírce. Před dvěma lety se mezi těmito exponáty podařilo objevit noty psané Wolfgangem Amadeem Mozartem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 11