Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Jíst u počítače je nebezpečné. Budete obézní!

Kdo z nás občas nespořádá snídani či oběd přímo nad počítačovou klávesnicí? Tento zlozvyk ale podle posledních průzkumů nezdravě zvyšuje chuť k jídlu a nutí nás k přejídání.

Během studie na 44 respondentech se ukázalo, že lidé, kteří obědvali u počítačové hry, se nakonec "dorazili" větším počtem sušenek než ti, kdož se na jídlo soustředili.

Paměť na jídlo
Vysvětlení tkví údajně v tom, že hráči se hůř soustředí na jídlo a potom se cítí méně sytí. Počítače nebo televize podle expertů potírají naše myšlenky na snědené jídlo, což může mít přímý vliv na přejídání.

"Domníváme se, že paměť na určitý druh jídla ovlivňuje množství a druh dalšího chodu," tvrdí dr. Jeffrey M. Brunstrom z univerzity v anglickém Bristolu. A dodává: "Když je vzpomínka slabá, pak máme tendenci cpát se."

A co realita?
Během výzkumu se ukázalo, že skupina u počítačů zkonzumovala zhruba o 250 kalorií v sušenkách, zatímco jejich kolegové u stolu jen polovinu. Také si hůře pamatovala pořadí chodů a po obědě se cítila méně najedená.

Brunstrom ale upozorňuje, že výzkum se prováděl v laboratorních podmínkách a v reálném světě mohou být výsledky ovlivněny mnoha dalšími faktory. Těmi se chce zabývat v budoucnosti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 25