Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: do-while.com

5 nejjedovatějších zvířat na světě

Když tyhle tvory někdy potkáte, berte nohy na ramena! Váhání by vás mohlo stát život...

Mořská vosa forever
Austrálie je bezesporu pěkná země. Pravdou však je, že na jejím kontinentě se to jedovatými zvířátky jen hemží. Jedno žije přímo na jejím pobřeží. Místní ho nazývají Sea Wasp (Mořská vosa) nebo Box Jellyfish (Krabicová medúza).

Tato „krasavice“ je ve vodě téměř neviditelná. Jediné, co ji může trochu prozradit, je načervenalý nádech jejích chapadel. A že to nejsou chapadla ledajaká!

Žáhavka má své končetiny pokryté miliony bodlinek, které fungují jako injekční stříkačky s jedem. První dávka jedu - potentní neurotoxin - vám nejprve vyrazí dech a pak zaútočí na srdce. Vaši jedinou šancí, jak se z téhle šlamastiky vymotat, je dostat se na souš. Tam je nutné z rány rychle odstranit ulpělá chapadla chobotnice a pak celé zasažené místo vydesinfikovat octem. Do té doby, než přijde lékař, je potřebná recuscitace. Ovšem ne každý měl to štěstí, aby se zachránil. Spousta obětí této medúzy zemřelo na udušení nebo zástavu srdce.

magazin.cz

Kobra není dobrá...
Kobra královská patří mezi nejdelší hady na světě, může měřit až 5,6 metrů! Tento velikán žije převážně v indických lesích. Místní si na kobru dávají hodně velkého majzla, protože se jedná o zabijáka číslo jedna, který je schopen za tři minuty skolit i slona.

Jed kobry královské je pětkrát nebezpečnější než jed obávané mamby černé, která je považována za nejjedovatějšího hada Afriky.

magazin.cz

Pěkně jedovatý štír
Tento „kámoš“ je v odborných kruzích známý jako Palestinský žlutý štír a patří mezi nejjedovatější štíry na světě. K vidění je převážně v pouštích severní Afriky.

Vědci z Washingtonské univerzity však tvrdí, že by se jeho jed dal využít k léčbě rakoviny centrálního nervového systému. Štírův nebezpečný poklad totiž obsahuje látku chlorotoxin, která zpomaluje růst mozkových nádorů.

magazin.cz

Bacha na tuhle žábu!
Na první pohled vypadá roztomile - je krásně zbarvená, lesklá a drobounká (měří jen 7 centimetrů, ale může být dokonce i menší). Hopká si to na stromech v jihoamerických pralesích... Ale nenechte se zmást, jde o časovanou bombu!

Žabka čeledi dendrobatidae sice nemá žádné jedovaté zuby, drápy ani žihadla, ale její „jedová zásobárna“ je zákeřně skrytá v různých jedových žlázách, roztroušených po pokožce. Jde o směsici čtyř jedů, z nichž nejnebezpečnější je batraxhotoxin (srdeční jed).

Indiáni žabky chytali a jejich jed používali na hroty svých šípů. Zasažený nepřítel umíral v neskutečných mukách na udušení nebo zástavu srdce.

magazin.cz

Zákeřný krasavec v ulitě
Říká se mu „cigaretový šnek“ - proč? Protože chudák, kterého rafne, má jen tak tak čas vykouřit jedinou cigaretu, než bude po něm. Tenhle fešák má totiž tak silný jed, že jediná jeho kapka by poslala na smrt i 20 lidí.

Účinky tohoto „elixíru smrti“ jsou prý šílené - nejdříve dojde k ochabnutí svalů, posléze k poruchám vidění a nakonec i ke ztrátě dechu. Ale nebojte, na tohoto šneka jen tak nenarazíte. Žije v mořských vodách poblíž Floridy, Havajských ostrovů a Austrálie.

magazin.cz

A na závěr video šnečka v akci:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 21