Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Masážní robot / foto: DreamBots

Kam čert nemůže, nastrčí… robota!

Umělá inteligence postupně proniká do všech odvětví běžného života.

Pořídit si robota, aby sám vysával a čistil podlahu nebo sekal trávník, už není nic výjimečného. Řada z vás se jistě doma už nějaký ten čas kochá – s nohama nataženýma na gauči a se sklenkou whisky v ruce – pohledem na pilného placatého mazlíčka, jak si to neúnavně brázdí sem a tam po podlaze.

Robot ale stejně tak dobře může umýt okna, poradit vám s dietou nebo namasírovat záda.

Kouč pro dietu
Vyzkoušeli jste snad už každou dietu a přesto kilogramy ne a ne padat dolů? Možná máte jenom slabou vůli. S tím by vám mohl pomoci robotický trenér pro sledování diety nazvaný Autom. Je to zhruba čtyřiceticentimetrový robot, který k vám promlouvá ženským hlasem a snaží se být milý a roztomile mrkat, i když nesděluje zrovna příjemné věci.

Pomocí velkého dotekového displeje zadáváte do paměti všechno, co jste za den snědli, a kolik minut jste věnovali cvičení či dalším fitness aktivitám.

Autom má přístup na internet a hned dokáže propočítat kalorie a úbytek váhy. Robot by se měl prodávat za cenu kolem čtyř set dolarů.

magazin.cz

Mytí oken
Napadlo vás někdy při pohledu na všechny ty automatizované pomocníky pro úklid podlahy, proč ještě někdo nevymyslel také robota na mytí oken? Zachránit by vás mohl jihokorejský Pohangský institut inteligentní robotiky (PIRO), který dokončuje vývoj robota Windoro, jenž tu nepříjemnou práci vykoná za vás.

Windoro vypadá jako klasický robot na podlahu, nepracuje ovšem horizontálně, ale vertikálně. Je složen ze dvou částí, které k sobě přitahuje neodymový magnet, aby bylo možné čistit obě strany okna současně.

Windoro k čištění využívá vodu, čisticí prostředek a čtveřici kotoučů na každé straně. K navigaci slouží senzory rozpoznávající překážky. Windoro dokáže pracovat na oknech o tloušťce až 3 cm.

magazin.cz

Masážní robot
Ani na masáž už nemusíte chodit ke specialistovi, bude vám stačit malý robot, i když šikovným prstům půvabné masérky se kus plastu jistě nevyrovná.

Izraelská společnost DreamBots vyvinula masážního robota WheelMe, který velikostí padne tak akorát do dlaně a svým designem připomíná počítačovou myš se čtyřmi ozubenými koly. A právě jimi robot přejíždí po zádech, nebo jiných částech těla a rozlévá úlevu do znaveného svalstva.

WheelMe je schopen samostatné navigace díky několika senzorům, jež určují, kdy má stroj zastavit a zařadit zpátečku. Robot by se měl dostat do prodeje v druhé polovině letošního roku za necelých 70 dolarů.

magazin.cz

Robot had
V oblasti zajímavého výzkumu aplikované robotiky vznikl robot s hadovitým tělem, jehož praktické využití se zatím skrývá pouze v hlavách autorů. Vyvinuli jej v průběhu několika let pracovníci biorobotické laboratoře na univerzitě Carnegie Mellon.

Zajímavostí je, že robot díky svému článkovitému tělu šplhá po stromech nebo sloupech a dostane se i do míst, kam se člověk vyšplhat nedokáže. Na všechno, co robot umí, se můžete podívat na videích na stránce projektu.

magazin.cz

Dívka na kole
Zajímavostí v oblasti robotiky jsou také dva roboti z dílny japonské firmy Murata Electronic. Slouží především k demonstraci současných poznatků v dané oblasti a pro další výzkum.

Robot chlapec jezdí na klasickém kole, zatímco dívka na jednokolce jako artista v cirkusu. Oba roboti využívají k zachování rovnováhy systém gyroskopů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 10