Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zatmění Slunce / foto: shutterstock

Slunce v Grónsku vyšlo o dva dny dříve než obvykle

Obyvatelé městečka na západním pobřeží Grónska tvrdí, že viděli slunce nad horizontem o 48 hodin dříve než v obvyklý den 13. ledna.

Tato podivná zpráva vzbudila celou řadu spekulací. Město Illulisat se nachází těsně nad polárním kruhem. Jeho obyvatelé tedy žijí ve tmě velkou část zimy a tradičně očekávají první východ slunce 13. ledna. Letos se však stalo něco nezvyklého: řada obyvatel si podle zpráv místní stanice KNP všimla slunce už o dva dny dříve.

Optika, nebo globální oteplování?
Vědci nabízejí různá hypotetická vysvětlení tohoto fenoménu. Může se prý jednat o optickou iluzi způsobenou atmosférickými jevy, nebo dokonce i o důsledek globálního oteplování, kvůli němuž tají grónské ledovce.

Na jednom se však experti podle BBC shodli: jde o ojedinělý jev, nikoliv o příznak toho, že by jaro na severní polokouli začínalo dříve.

Vědci mají jasno
„V kostce se dá říci, že není možné, aby se jednalo o opravdový časový posun východu slunce. Něco takového by vyžadovalo změnu oběžné dráhy Země kolem naší hvězdy,“ říká John Walsh, profesor atmosférických věd na University of Alaska.

K žádné změně orbitu Země nedošlo, také na tom se všichni shodují. Nejspíš se tedy opravdu jedná jen o odraz slunečního světla na horizontu. To prý není až tak nezvyklé. Velmi často dochází k tomu, že když slunce poprvé zahlédneme, je vlastně ve skutečnosti ještě kousek pod horizontem.

Nezvyklé vrstvení vzduchu nad Grónskem mohlo vést k lomu slunečních paprsků, a proto se prý mohlo zdát, že slunce vychází dříve.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6