Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nickyho rodina / foto: BontonFilm

Nobelova cena míru pro zachránce dětí? Možná konečně…

Sira Nicholase Wintona, zachránce stovek dětí za druhé světové války, navrhl Sobotka na Nobelovu cenu za mír.

Sir Nicholas Winton (101), který v roce 1939 zachránil 699 převážně židovských dětí z okupovaného Československa, dorazil 20. ledna na slavnostní premiéru dokumentu Nickyho rodina režiséra Matěje Mináče.

Film, pojednávající o záchraně stovek dětí před nacisty, zhlédl vzácný host v nabitém sále pražského Kongresového centra.

magazin.cz

Návrh je na stole
Zde předal místopředseda Senátu Přemysl Sobotka norskému velvyslanci v ČR Jensi Eikaasovi nominační dopis, v němž navrhuje Wintona na Nobelovu cenu za mír. Dopis podpořil peticí, kterou v Česku podepsalo přes 100 000 dětí.

„Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné. A když na to člověk zaměří svou mysl a je rozhodnutý, že to udělá,“ řekl Winton skromně ke svému humánnímu činu.

Po zhlédnutí dokumentu Nickyho rodina přiznal, že ho film dojal. „Vím, že to není chvíle pro dlouhé projevy, ale chtěl bych upozornit na dvě důležitá slova, která si můžete vyložit po svém. Jsou to etika a kompromis,“ prohlásil.

magazin.cz

Zunovi zachránil babičku
Odpolední tiskovou konferenci se sirem Nicholasem Wintonem moderoval Pavel Zuna. Ne náhodou – známé televizní tváři totiž Winton zachránil babičku, tehdy osmnáctiletou Evu Vrbovou. I ona byla jednou z pasažérek tzv. Wintonova vlaku.

Sir Nicholas George Winton pracoval za války jako britský makléř a humanitární pracovník. V roce 1939 odvážně pomohl 669 převážně židovských dětí. Vymohl jim povolení k odjezdu vlakem z území Československa – tehdy již obsazeného nacisty – do Velké Británie. Tím zabránil jejich transportu do koncentračních táborů.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 16