Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock.com

Čínští lékaři přišili levé chodidlo k pravé noze

Nejde o omyl, ale o experiment!

Čínští chirurgové přišili amputované levé chodidlo k lýtku pravé nohy. Nejde však o omyl, ale o zatím úspěšný pokus zachránit pacientovi obě nohy i s chodidly.

Levá noha rozdrcená
Ma Jun utrpěl velmi těžký úraz levé nohy, když na stavbě v provincii Henan spadl do míchačky cementu. S useknutou dolní částí levé nohy byl rychle převezen do nemocnice města Zhengzhou, ale levá noha byla příliš poškozená, než aby bylo možné na ni utržené chodidlo znovu přišít.

„Zranění bylo příliš vážné a rána vysoce kontaminovaná. Z levé nohy jsme museli odebrat více než dva centimetry mrtvého svalstva a rozdrcených kostí. Proto jsme chodidlo přišili raději k pravé noze,“ popisuje zákrok ošetřující lékař Song Wenchao.

Čas na zotavenou
Transplantace levého chodidla na pravé lýtko trvala podle agentury Orange News dvanáct hodin a byla velmi komplikovaná.

„Zatímco se o levé chodidlo stará pravá noha, levá noha se může zotavit, porůst novou kůží, svalstvem a dalšími tkáněmi. Zatím se jeví normálně a je růžová, takže krevní oběh je dobrý,“ dodal doktor Wenchao.

Druhá operace
Už teď se však plánuje druhá operace. Během ní by mělo být levé chodidlo transplantováno tam, kam přirozeně patří, tedy na levou nohu. Pacient Ma Jun by pak měl ještě prodělat rekonstrukci lýtka.

„Pokud se zotaví tak, jak doufáme, měl by za čtyři měsíce už zase normálně chodit,“ dodal Song Wenchao.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 12