Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Skutečný Skynet má jméno Watson

Superpočítač s umělou inteligencí Watson naštěstí nevyrábí terminátory, ale vyhrává v Jeopardy.

Vývoj nejrůznějších forem umělé inteligence pokračuje kupředu mílovými kroky. Zatím si AI systémy nedokážou uvědomit vlastní existenci, aby mohli třeba rozpoutat válku s lidstvem jako Skynet z oblíbené filmové série Terminátor. Doufejme, že k tomu nedojde ani v budoucnosti.

Umělou inteligenci se vědci snaží uplatnit v různých oblastech lidské činnosti či výzkumu. Společnost IBM se zaměřila na to, jak by mohl počítač s AI porazit lidské protivníky v oblíbené americké znalostní soutěži Jeopardy, jejíž obdobu u nás vysílala Nova pod názvem Riskuj.

magazin.cz

Dlouholetý výzkum
Pracovníci IBM pojmenovali svůj superpočítač po zakladateli firmy Thomasovi J. Watsonovi a na jeho vývoji pracovali více než pět let. Jejich hlavním cílem bylo vytvořit umělou inteligenci, která je schopna porozumět mluvené lidské řeči, analyzovat obsah a význam sdělení a na základě své znalostní databáze vymyslet správnou odpověď. A jak jinak prověřit schopnosti takového systému, než ve zmíněné soutěži Jeopardy, v níž se mohou objevit otázky z takřka každé oblasti lidského vědění.

Dlouhé roky vývoje tvůrci věnovali zejména získávání znalostí pro Watsonovu databázi, přičemž se snažili obsáhnout co největší množství dostupných elektronických zdrojů. Druhou obtížnou částí vývoje byly přípravy samotných algoritmů AI a schopnosti porozumět přirozenému jazyku a vyjádřit se v něm. K tomu bylo nutné analyzovat spousty projevů lidské řeči a vymyslet algoritmy, které dokážou jednotlivá slova a slovní spojení srovnávat se znalostní databází a na základě toho definovat, jakou myšlenku vyjadřují.

magazin.cz

Sálový počítač
Výsledkem výzkumu je obrovský sálový počítač, umístěný ve speciální klimatizované místnosti. V jeho útrobách je spojeno 750 IBM Power serverů, což představuje výkon 2880 Power7 procesorů a 16 terabytů paměti RAM. Taková mašina by se pochopitelně za stoleček v Joepardy nevešla, a proto tvůrci navrhli speciálního avatara, který na malém panelu zobrazuje upravené logo IBM měnící barvu podle toho, jaký rozhodovací proces Watson právě provádí.

Watson má za sebou úspěšná zkušební soutěžní kola, v nichž se mu dařilo soupeře s přehledem porážet. Nyní probíhá ostrá verze několika kol televizního přenosu, kde Watson poměří síly se dvěma největšími šampióny Joepardy. I zde si zatím vede velmi obstojně – po prvním dnu měl vyrovnané vedoucí skóre s jedním z lidských protivníků a po druhém dnu suverénně vedl. Na záznam doplněný o několik zajímavých informací o Watsonovi se můžete podívat na YouTube.

Den 1:

Den 2:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4