Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Maratón robotů v Ósace / foto: www.vstone.co.jp

V Japonsku se odehrál maraton robotů

Dvounozí roboti se utkali ve vytrvalostním běhu, který nakonec trval téměř 55 hodin.

Japonci nám díky své nátuře předváděné zejména v šílených televizních soutěžích mohou připadat poněkud střelení. Není proto divu, že nápad pořádat první robotický maraton na světě, vznikl právě v Japonsku. Konkrétně to byl nápad vědeckého kolektivu japonské firmy Vstone, která se zabývá vývojem různých forem robotických společníků.

magazin.cz

Pět statečných
Maraton se konal v nákupním centru japonského města Ósaka. Zde byl připraven speciální okruh dlouhý sto metrů, přičemž závodníci museli uběhnout 422 kol, aby dosáhli požadovaných maratonských 42,2 kilometrů. Podmínkou byla konstrukce robota připomínajícího člověka, tedy s hlavou, rukama a nohama.

magazin.cz

magazin.cz
Na start se postavilo celkem pět robotů, někteří z nich byli ovládáni rádiově na dálku a jiní se řídili vlastními senzory. Roboty pomohly navádět speciální červené a modré linie uprostřed běžecké dráhy. Roboti se dokázali sami zvednout ze země, pokud se nějak zamotali a upadli, lidská pomoc byla dovolena pouze při výměně baterie, případně při opravě poškození servomotorů. Čas na opravu se pochopitelně započítával do celkového výsledku.

Pořadatel vítězem
Vítězem se nakonec stal vlastními senzory naváděný robot Robovie-PC nasazený Vstone týmem. S časem 54 hodin 57 minut 50 sekund v cíli pouze o jednu sekundu překonal stříbrného robota Robovie-PC Lite, jehož rádiově naváděl tým z Centra pro robotiku a připsal si alespoň nejrychlejší kolo s časem 4 minuty 35 sekund. Ostatní bohužel závod nedokončili.

magazin.cz

Vítězný robot má v sobě programovatelnou počítačovou jednotku řízenou procesorem Intel Atom Z530 1.6GHz a je schopný připojit se i k internetu. Na výšku měří necelých 40 centimetrů, a proto se jeho maratonský čas nemůže ani zdaleka rovnat světovému rekordu 2h 03m 59s, jehož držitelem je etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie. I tak se ale jedná o skvělý sportovně robotický výkon. Gratulujeme!

Video ze závodu:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2