Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Internet Explorer 9 – hezčí, přehlednější a rychlejší

Tento týden vypustila firma Microsoft nejnovější verzi svého internetového prohlížeče.

Microsoft to má se svým internetovým prohlížečem v konkurenci Firefoxu, Chromu, Opery a dalších velmi těžké. Proto se snaží, seč může, aby upoutal pozornost dalších uživatelů webu. 15. března proto vydal zbrusu novou verzi Internet Exploreru, která přináší několik docela zásadních vylepšení a změn. Microsoft zatím může těšit slušných 2,35 miliónů stažení za prvních 24 hodin, i když k rekordnímu počtu osmi miliónu stažení Firefoxu 3 za den v roce 2008 má hodně daleko.

IE9 stojí za vyzkoušení
Hlavním lákadlem, na němž Microsoft bazíruje, je výrazné navýšení rychlosti prohlížení a načítání stránek v prohlížeči. Je to dáno podporou hardwarové akcelerace textu, videa a grafiky, kdy se o výpočet stará grafická karta. První benchmarky na zahraničních webech navýšení rychlosti potvrzují, i když se nedá říci, že by IE9 mezi prohlížeči ve všech směrech kraloval.

magazin.cz

Dalším hlavní prvkem nového prohlížeče je jeho celkové zjednodušení a zpřehlednění. Microsoft se nechal do značné míry inspirovat konkurenčním Google Chrome a minimalistickému pojetí dodal elegantní šmrnc. Okno pro zadávání adresy tak slouží zároveň i pro vyhledávání a kromě naposledy použitých adres nabízí i další návrhy klíčových slov. Přibyla také stránka Nová záložka, která se objeví po spuštění prohlížeče a poskytne vám návrhy stránek podle vašich oblíbených a navštěvovaných položek.

Přilepování na panel
Další zajímavou funkcí Internet Exploreru 9 je možnost přilepit si webovou stránku na hlavní panel Windows a pracovat s ní jako s aplikací. Pak lze s okny snadno pracovat, jak jste z prostředí Windows zvyklí a porovnávat třeba jídelníčky různých restaurací. Pokud to stránka dovoluje, nabízí také po kliknutí pravého tlačítka výběr ze specifických funkcí a služeb.

magazin.cz

Interní část softwaru obsahuje vylepšenou ochranu proti internetovým hrozbám, jejichž součástí je i filtr SmartScreen odhalující škodlivé weby. IE9 také konečně obsahuje smysluplného správce stahování, který umožňuje pokračování v přerušeném stahování a pokročilejší práci se staženými soubory, které lze třídit, tisknout nebo odesílat na jiné místo stejně jako libovolné jiné soubory.

Hardwarová akcelerace, připínání webů a další pokročilejší funkce bohužel neumožňují instalaci ve starších Windows XP. Internet Explorer 9 tak spustíte pouze ve Windows Vista / Windows 7 a to ve 32-bit i 64-bit verzi. IE 9 můžete stahovat třeba zde.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5