Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Vytvořili jsme první létající talíř, chlubí se Írán

Íránští letečtí vědci vydali prohlášení, že vyvinuli vůbec první létající talíř na světě.

Z dostupných zpráv není jasné, jak vysoko může talíř vzlétnout, dokonce není jasné, jak je velký a čím je poháněn. Oficiální prohlášení nazývá létající talíř Zohal, což v perštině znamená Saturn, a nezávislá íránská zpravodajská agentura Fars News Agency přiložila k oznámení o úspěchu vědců fotku létajícího talíře jak vystřiženého z béčkového hollywoodského filmu z padesátých let.

magazin.cz

Létající špión
Létající talíř měl být představen na výstavě strategických technologií, a to dokonce za účasti íránského duchovního vůdce ajatolláha Sajjid Alí Chameneí. Zda měl mocný islámský vůdce odvahu proletět se talířem, nevíme, ale zřejmě by mu to ani konstrukce neumožnila.

Zohal je podle všeho bezpilotní stroj naváděný automatickým zařízením. Byl navržen zejména pro získávání fotografií zemského povrchu ze vzduchu a měl by být schopen operovat jak venku, tak i uvnitř budov.

Létající talíř je vybaven autopilotním systémem, GPS modulem a dvěma separátními obrazovými snímači s rozlišením deset megapixelů. Fotoaparát je schopný obrázky souběžně snímat a odesílat. Pro přenos dat využívá Zohal speciální přenosné navigační a monitorovací centrum.

Vesmírný program
Snímání povrchu je sice prioritní funkcí létajícího talíře, nicméně podle prohlášení vědců může být využit k „různým misím“. Pod tím si lze pochopitelně představit ledacos, zejména pokud vezmeme v potaz třeba vývoj souběžného íránského vesmírného programu, jehož výsledky znepokojují západní představitele.

Zhruba před rokem totiž íránská raketa úspěšně vynesla do vesmíru modul s krysou, červy a dvěma želvami. Teherán dokonce tvrdí, že bude do deseti let schopný vyslat do vesmíru i člověka. A jestliže Írán disponuje raketovou technologií schopnou létat do vesmíru, nic mu nebrání k výrobě mezikontinentálních balistických střel.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6