Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.lockheedmartin.com

Poletíme zase na Měsíc?

NASA vyvíjí nový typ vesmírného plavidla, které vrátí člověka na měsíc a dokáže přistát i na asteroidu.

Přistání na asteroidu nemusí probíhat jen podle katastrofického scénáře hollywoodského Armageddonu. Vědci by mohli začít na jeho povrchu geologický výzkum nebo třeba i těžbu vzácných nerostů. Přistání na asteroidu by mohl zajistit nový typ vesmírné lodi nazvané Orion.

magazin.cz

Vrátí se člověk na Měsíc?
Projekt Orion odstartoval už za éry prezidenta George W. Bushe, který hodlal investovat sto miliard dolarů do „měsíční mise“ nazvané Constellation, jež měla vrátit člověka na Měsíc. Nákladný projekt vloni stopnul nynější prezident Barack Obama s odůvodněním, že se chce soustředit hlavně na rozvoj raketových technologií.

Před dvěma měsíci ale Obama projekt vzkřísil s tím, že Orion má sloužit zejména jako nový únikový či přepravní modul v rámci vesmírných stanic na oběžné dráze Země.

magazin.cz

„Orion se z podoby v předchozím programu Constellation přemění v součást nového víceúčelového plavidla s prostorem pro posádku,“ říká k tomu mluvčí NASA Bob Jacobs. A představitelé hlavního dodavatele projektu Orion, coloradské firmy Lockheed Martin, mají ještě větší ambice, když tvrdí, že Orion se stane průkopníkem americké nové generace vesmírných lodí, které jako první prozkoumají odvrácenou stranu měsíce, umožní přistání člověka na asteroidu nebo dokonce na jednom z měsíců planety Mars.

magazin.cz

Vesmírná loď
Orion zahrnuje modul pro posádku a náklad, servisní modul pro pohon, zdroj elektrické energie a další nutné součásti. Mimo jiné je vybaven záchranným systémem, který v případě nepovedeného startu rakety dopraví kapsli do bezpečí.

magazin.cz

První kapsle Orion je montována v obrovské testovací zóně Waterton Canyon jižně od Denveru, kde je možné v plné velikosti nacvičovat přistávací manévry Orionu na vesmírnou stanici. Společnost Lockheed Martin navíc na své náklady za 35 milionů dolarů staví na ploše zhruba 3800 čtverečných metrů testovací zařízení nazvané Space Operations Simulation Center.

NASA zatím na současném zařízení provádí pouze pozemní testování. V srpnu by však měla být zahájena výroba kapsle, která už bude určena pro testování přímo na orbitě. První let je plánován na rok 2013.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2