Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alain Robert / foto: EPA

Francouzský Spiderman vyšplhal na nejvyšší budovu světa

Odvážný lezec zdolal přes osm set metrů vysokou budovu Burdž Chalífa v Dubaji za šest hodin.

Francouzský odvážlivec Alain Robert (48), pro své kousky přezdívaný Spiderman, dokázal vyšplhat na nejvyšší budovu světa. Mrakodrap nazvaný Burdž Chalífa stojí v Dubaji a se svými sto šedesáti dvěma patry se tyčí do výšky úctyhodných 828 metrů. Celý výstup až na špičatý vrcholek mu v pondělním podvečeru trval šest hodin.

magazin.cz

Spidermena zezdola povzbuzoval početný zástup zvědavců, který se zde shromáždil už v šest hodin odpoledne, kdy Alain začal s výstupem. Jakmile se setmělo, sledoval jeho výkon silný reflektor. Ačkoliv se lezec obvykle spoléhá výhradně na své končetiny, v Dubaji musel být zajištěn postrojem a lanem.

magazin.cz
„Vím, že občas po mně mohou chtít nějaké specifické požadavky,“ prohlásil před výstupem Alain. „Rozumím. Je to tak ikonická budova, proto rozumím tomu, že ačkoliv se tak moc starají o můj vzácný život, starají se také velmi o svou drahocennou Burž Chalífa.“

Třebaže byl Alain jištěn lanem, při výstupu si jím nijak nepomáhal. Po skleněné budově zkrátka šplhal jako správný Spiderman. Metodicky a svižně se po kovových nosních pohyboval až do střední části budovy, kde jej zpomalila technická část trubek a různých rozvodů, které musel překonat. Ale i tu se mu nakonec podařilo přelézt a pokračoval trpělivě k vrcholu, jako horolezec. Na vrcholku pak triumfálně zamával.

magazin.cz

Alain Robert už zdolal více než sedmdesát mrakodrapů, včetně newyorkského Empire State Building a chicagského Willis Tower v USA nebo Petrona Tower v Kuala Lumpur. V roce 2004 vyšplhal na toho času nejvyšší budovu světa taiwanský Taipei (Tchaj-pej) 101.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2