Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Letadlová loď Ark Royal / foto: wikipedia.org

Britská vláda prodává letadlovou loď, koupit ji může každý

Britské ministerstvo obrany se rozhodlo vydražit slavnou letadlovou loď Ark Royal. Zájemci se dočtou více na internetových stránkách, kde se běžně draží vyřazená výzbroj.

Letadlová loď Ark Royal byla vyřazena ze služby před několika měsíci v rámci vládních úsporných opatření. Zatím kotvila v přístavu Portsmouth a pokud byste ji chtěli koupit, přihlaste se na stránkách www.edisposals.com.

Zájemci o bývalou vlajkovou loď britského námořnictva, která byla spuštěna na vodu v roce 1981, však budou muset ministerstvu předložit plán jejího dalšího využití.

magazin.cz

„Musíme se ujistit, že jde o vážné zájemce, ať už soukromé osoby, či organizace. Budeme chtít vědět, kde ji chtějí uchovávat, jak zajistí její údržbu a co s ní mají v plánu. Až pak může proběhnout prodej,“ řekl reportérům Reuters mluvčí oddělení pro výzbroj a podporu ministerstva obrany Tim Foreman.

Mezi již známé návrhy patří představa, že by letadlová loď mohla kotvit v Londýně a sloužit jako přistávací plocha pro helikoptéry.

Vláda se rozhodla plavidlo, které už má na svém kontě 621 551 námořních mil (1 151 112 km), vyřadit ve snaze snížit rekordní deficit rozpočtu. Původně se mělo po mořích plavit ještě tři roky.

Ark Royal hrála významnou roli během válce v Bosně a v roce 2003 se účastnila i invaze do Iráku. Byla to pátá britská loď tohoto jména. První Ark Royal si dal postavit sir Walter Raleigh. Sloužila jako vlajková loď anglické flotily a podílela se i na slavném vítězství Anglie nad španělskou flotilou v roce 1588.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3