Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.aikon-gold.com

Robot, který umí kreslit

Umělou inteligencí řízená paže dokáže nakreslit skicu lidské tváře podle skutečné předlohy.

Vývoj umělé inteligence uhání vpřed mílovými skoky a roboti už dokážou vyvádět všelijaké kousky. Ačkoliv se inteligentním robotům ze sci-fi filmu Já, robot s Willem Smithem v hlavní roli současníci zatím nevyrovnají, na Goldsmiths College Londýnské univerzity přišli se zajímavou novinkou – robotickou paží, která umí kreslit.

magazin.cz

Mistr portrétů
S nápadem na stvoření robota výtvarníka přišel umělec Patrick Tresset, který s pomocí výpočetního oddělení a speciálního grantu dokázal „naučit“ robotickou paži kreslit skici lidských portrétů. A to přesně podle předlohy, kterou snímá svým „okem“. Robot nyní umí některé výtvarné techniky, jaké používá i jeho stvořitel, a dokáže je aplikovat na papír.

magazin.cz
Projekt dostal název AIKON-II a skládá se ze dvou výzkumných fází. Jedna se zabývá studií různých technik skicování, poznámek malířů a skic samotných v obsáhlých archivech. Druhou částí je pochopitelně současná počítačová věda a technologické znalosti.

Na projektu se podílí rovněž profesor Fol Leymarie, který výzkum popisuje takto: „I když jsou výsledky zatím jen částečné, získané znalosti o našem vnímání a ostatních neurobiologických systémech jsou na takové úrovni, že společně s nedávným pokrokem ve výpočetním hardwaru, počítačovém vnímání a umělé inteligenci nám umožňují vytvořit sofistikovanou počítačovou simulaci zahrnující některé pokročilé procesy, jež se honí v hlavě skutečnému umělci při tvorbě skic lidských tváří.“


Nakreslí vše, co vidí
Systém je zatím ovšem v mnoha věcech limitovaný zejména nedostatkem schopnosti umělé inteligence vyhodnotit, co přesně kreslit a co už ne. Další krok práce na projektu AIKON-II tak bude podle tvůrců směřovat k tomu, aby robot dokázal nad svou prací víc přemýšlet a dokonce vytvářet vlastní techniky malování. I přes některé nedostatky se jedná o velmi zajímavou vlastnost robotických strojů a výsledky jsou docela působivé.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2