Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Futuristické brýle místo domácího kina

Brýle i se sluchátky si nasadíte na hlavu a měli byste se rázem cítit jako v 3D kině s devatenáctimetrovým plátnem a prostorovým zvukem.

Jako s vizorem ze Star Treku si mohli připadat účastníci předváděčky Sony. Japonský gigant totiž představil futuristicky vyhlížející zařízení označené jako HMZ-T1, které si nasadíte na hlavu jako brýle a hned se přenesete do 3D kina plného videa, hudby a her.

magazin.cz

Dvojice displejů
Nejedná se nicméně o typické 3D brýle, nýbrž o dvojici displejů, které zobrazují film přímo k očím diváka. Displeje jsou vyrobeny moderní technologií OLED s úhlopříčkou 1,8 cm a rozlišením 1280×720 pixelů. Umístěním přímo před oči diváka se podle výrobce dosáhne stejného vjemu, jako kdyby seděl v kině dvacet metrů před plátnem s úhlopříčkou devatenáct metrů.

Komplexní audiovizuální zážitek ještě pochopitelně doplňují sluchátka pevně spojená s celým zařízením, která reprodukují prostorový 5.1 zvuk. Divák si tedy vskutku může připadat, jako na nejlepším místě v kině, ovšem bez toho, že by musel poslouchat nepříjemné chroupání, mlaskání a srkání sousedících prasátek v chlévě.

magazin.cz

Sony pro HMZ-T1 využívá vlastní OLED obrazovky s nejmodernější technologií, zaručující obraz vynikající kvality a barevnosti. Obraz je mnohem čistší a přesnější než u klasických LCD nebo plazmových zobrazovačů.

Pro samotáře nebo podivíny?
Vizor je ze své podstaty určen pouze pro jednotlivce, kteří chtějí mít při sledování svůj klid, nebo naopak nechtějí rušit okolí třeba divokou střelbou a světelnými efekty. Oddělená procesorová jednotka s vlastním HDMI vstupem i výstupem nicméně umožňuje zařízení z hlavy odložit a pokračovat ve sledování filmu na připojené televizi.


Sony uvede HMZ-T1 na japonský trh na začátku listopadu, zatímco v Americe a Evropě se futuristických brýlí dočkáme za cenu zhruba 800 dolarů až na Vánoce. Zpozornět by však měli rodiče, kteří se už snad těší, jak koupí svým ratolestem pod stromeček další moderní hračičku. Vice prezident Sony Shigeru Kato totiž uvedl, že zařízení není vhodné pro děti mladší patnácti let, neboť podle expertů intenzivní přísun obrázků přímo k oku nepříznivě ovlivňuje mozek, který se ještě rozvíjí.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!