Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Lytro

Přichází revoluce fotografování?

Unikátní fotoaparát Lytro může radikálně změnit pohled na fotografování. Na vybraný objekt totiž zaostří až po zachycení snímku.

Nový fotoaparát Lytro má pouze dvě tlačítka. Jedno pro zapínání a vypíná přístroje a druhé pro zachycení snímku. Nic jiného nepotřebuje. Nemá nastavení clony, autofocus ani manuální otočné ostření. Nic takového totiž nepotřebuje.

Klikněte na bod, kam chcete fotografii zaostřit:

Dodatečné ostření
Přístroj představuje novou technologii, která mu umožňuje zachytit obraz před objektivem naráz v celé své hloubce. Zaměří se doslova na všechno, co vidí, jedním stisknutím tlačítka. Teprve až potom při dodatečných úpravách na počítači, mobilu či tabletu si jednoduše vyberete objekt, na který se má fotografie zaostřit. To je myšlenka, která by mohla zásadně změnit zaběhnuté postupy fotografování.

magazin.cz

Koncepce dodatečného ostření není nová. Současné plenoptické fotoaparáty, snímající veškeré světelné informace před objektivem, jsou ovšem nyní spíš předmětem vědeckého výzkumu a jejich objektivy zabírají celou místnost a musí být napojeny na supervýkonné počítače. Lytro se naproti tomu vejde do kapsy.

Namísto jedné nebo dvou větších čoček, které využívají klasické fotoaparáty, obsahuje Lytro celou řadu drobných čoček, jež dokážou absorbovat veškeré dostupné světlo před objektivem. Vytvoří se tak speciální snímek, který autoři nazývají „živoucí obraz“. Vnitřní senzory musí zachytit obrovské množství informací. Nejenom barvu a umístění, ale taktéž směr každého světelného paprsku letícího do fotoaparátu.

magazin.cz

Hravé fotgrafie
Zabudovaný software poté přetvoří zachycení informace do speciálního 3D obrázku, v němž lze jednoduše vybírat objekt, nebo spíše vzdálenost od kamery, na níž se má výsledná fotografie zaměřit. Fotky z Lytro lze sdílet jako flashové animace emailem nebo třeba na Facebooku, kde si každý příjemce nastaví zaostření podle své vůle. Jak takové ostření funguje, se můžete sami podívat v galerii výrobce.

Klikněte na bod, kam chcete fotografii zaostřit:

Fotografie si lze rovněž prohlížet i jako 3D snímky bez nutné konverze, nebo je už zaostřené můžete uložit jako klasický JPG soubor. Lytro se bude prodávat koncem roku za cenu 399 dolarů a ačkoliv se zatím jedná spíše o hračku pro amatérské fotografy, určitě stojí za povšimnutí. Nehledě na to, že použitá technologie se jistě bude časem vyvíjet a v budoucnosti není vyloučeno i profesionální využití.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2