Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejkrásnější notebooky se skrývají pod označením „ultra“

Ultrabooky, neboli supertenké stylové notebooky útočí na počítačový trh a hodlají zasáhnout náročnější uživatele upřednostňující moderní design.

Tenký, elegantní a výkonný. To jsou hlavní atributy nových ultrabooků, vybavených procesory od Intelu a operačním systémem Windows. Myšlenka vysoce přenosných notebooků ovšem není nová. Apple už nějakou dobu na tomto poli kraluje se svým Macbookem Air. A právě tomuto krasavci by se nové ultrabooky měly stát největší konkurencí.

Intel by rád tímto krokem vymezil kategorii luxusních notebooků, určených především pro náročnější zákazníky. Ultrabooky se spoléhají na elegenatní design s kovovým tělem, nízkou hmotnost a solidní výkonnost společně s funkčností, která na rozdíl od Macbooku nabízí například rozhraní USB 3.0 nebo HDMI výstup. Prvními výrobci ultrabooků jsou Asus, Lenovo a Acer.

Lenovo IdeaPad
Lenovo přichází na trh s ultrabookem ve své řadě IdeaPad s označením U300. Elegantní matný hliníkový kryt je tenký pouhých 14,9 mm a s hmotností 1,32 kg skoro ani nepoznáte, že ho právě nesete v tašce. Jedná se o model s 13,3 palcovým displejem, který se může pochlubit solidním rozlišením 1366 × 768 pixelů. Díky rychlému SSD disku s RapidDrive technologií je možné nastartovat operační systém Windows 7 Ultimate za krásných deset vteřin.

magazin.cz

Majitele potěší také dlouhá výdrž baterie, jež je schopna udržet ultrabook v provozu po dobu osmi hodin. Kromě toho U300 nabízí funkci „rapid charge“, díky níž baterii nabijete z nuly na 50% za pouhou půlhodinku. Ultrabook se bude prodávat ve dvou verzích. Levnější varianta za 1195 dolarů nabídne procesor Intel Core i5, paměť RAM 4 GB a disk s kapacitou 128 GB, dražší pak představí výkonnější čip Core i7, 4 GB RAM a 256 GB pevný SSD disk za cenu 1595 dolarů.

Asus Zenbook
Taktéž Asus nabízí dvě varianty svých Ultrabooků v rámci modelové řady Zenbook. Model UX21 má 11 palcový displej s rozlišením 1366 × 768 pixelů, procesor Core i5, 4 GB RAM a pevný SSD disk s kapacitou 128 GB. Luxusnější varianta UX31 přináší vysoce kvalitní 13,3 palcový displej s vysokým rozlišením 1600 × 900 pixelů, výkonnější procesor Core i7 a 256 GB na pevném disku.

magazin.cz

Konstrukce Zenbooků sází na lesklý kovový materiál s broušeným vzorem. Tloušťka krytu je v zadní části 17 mm a ve špičce dokonce pouhých 2,8 mm. Podobně jako v případě Lenova výrobce hmostnost srazil na pouhých 1,3 kg. Výdrž baterie je v případě UX21 pět hodin provozu, zatímco u UX31 je to ještě o dvě hodiny déle. Cena méně výkonné varianty je stanovena na 999 dolarů, dražší verze přijde na 1499 dolarů.

Acer Aspire
Acer Aspire S3 představuje nejlevnější variantu ultrabooků. V základní variantě, která už je u nás v prodeji za 19 900 Kč, nabízí 13,3 palcový displej s rozlišením 1366 × 768 pixelů, procesor Core i5, 4 GB RAM a rychlý 20 GB SSD disk doplněný o klasický hard disk s kapacitou 320 GB. Stejně jako konkurenti se snaží zaujmout elegantním kovovým designem, nízkou hmotností 1,4 kg a tenkým provedením s tloušťkou 13 mm. Výdrž baterie výrobce uvádí šest hodin provozu. V průběhu listopadu bude v prodeji také o deset tisíc korun dražší verze s 240 GB SSD diskem.

magazin.cz

Kam s ním?
Pokud si pořídíte designový ultrabook, byl by hřích mu nedopřát kvalitní a bezpečnou kabelu. Hledat můžete třeba v nabídce společnosti Sekora consulting, která provozuje internetový obchod s luxusními koženými kabelkami a aktovkami značek McKlein USA a Siamod a na český trh uvádí například i moderní dámskou koženou kabelku na notebook McKlein Alexis.

magazin.cz
Kabelka McKlein Alexis je charakteristická moderním vzhledem, promyšleným vnitřním uspořádáním a perfektním řemeslným zpracováním. Kabelka je určená k nošení přes rameno a disponuje dostatečným prostorem pro bezpečný transport běžného notebooku s úhlopříčkou až 15,4“. Na přední straně kabelky jsou dvě samostatné kapsy, které jednak tvoří elegantní estetický prvek celé kabelky, jednak slouží k uložení drobností, ke kterým je dobré mít rychle přístup (např. telefon, klíče, doklady apod.). Vnitřní prostor je rozdělen do dvou oddílů, které jsou oddělené přepážkou, ve které je integrována kapsa na zip. Zadní oddíl je vypolstrován speciální hmotou, která má strukturu včelího plástu a perfektně pohlcuje nárazy a je tedy primárně určen pro bezpečné uložení přenosného osobního počítače. Přední oddíl je opatřen kapsičkami, které jsou našité na stěnu kabelky a slouží pro organizované uložení běžných doplňků – napájecího zdroje počítače, myši, vizitek, apod. Kabelka McKlein Alexis se zapíná zipem, který je umístěn zvrchu. Na vnějších stěnách kabelky, zepředu i zezadu, jsou vytvořené dvě prostorné kapsy, do kterých je možné uložit spisy.

magazin.cz

Kabelka McKlein Alexis je vyrobena z kvalitní hovězí usně a vysoká pozornost je věnována i kvalitě použitého kování a zipů a celkovému řemeslnému zpracování. Taška má vnější rozměry 43 × 30 × 11 cm a nízkou hmotnost 1,6 kg. Je dodávána v klasické elegantní černé barvě a objednat si ji můžete zde.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2