Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Ukrývá poušť Gobi tajné čínské vojenské základny?

Satelitní snímky Google Maps odhalily na poušti Gobi tajemné obrazce a komplexy budov. Internet je plný konspiračních teorií.

Satelit, který Google využívá pro svůj mapový server, zachytil v čínské části pouště Gobi několik komplexů bizarních staveb a podivných obrazců. Na internetu se na toto téma objevilo množství ještě bizarnějších konspiračních teorií, jež spekulují o obřích čárových kódech nebo cvičných cílech vojenských satelitů.

magazin.cz

Tajné vojenské operace
Konspirátory podporuje skutečnost, že záhadná oblast na severozápadě Číny leží jen desítky kilometrů od vojenských, vesmírných a nukleárních laboratoří v provincii Sin-ťiang. Zde se nachází velitelství čínského vesmírného programu i odpalovací rampy pro rakety. Není proto divu, že se objevil názor vydávající obrazce za testovací navigační systém pro satelity, nebo dokonce pro vojenské střely.

magazin.cz

magazin.cz
Kdosi se dokonce pokusil srovnat nejnápadnější obrazec dlouhý asi kilometr a půl s mapou Washingtonu v blízkosti Bílého domu a zjistil, že se spletenec ulic nápadně shoduje. Vybudovala si snad Čína v poušti cvičný cíl pro své vojenské operace v podobě části hlavního města USA? To se zdá málo pravděpodobné. Na to, aby supervelmoc zaútočila na americká města, nepotřebuje cvičnou mapu v poušti.

Setkání s mimozemšťany
Ještě neuvěřitelnější se zdají být teorie považující obrazce za jakési čárové, nebo QR kódy čitelné pouze ze zemské oběžné dráhy. Ty by prý mohly sloužit jako navigace pro satelity a vesmírné rakety, což je v době GPS přinejmenším úsměvná představa. Zajímavější je možnost, že by sloužily pro komunikaci s nějakou mimozemskou civilizací. Že by se vetřelci rozhodli ignorovat hollywoodské scénáře a namísto USA kontaktovali nejdříve Čínu?

magazin.cz

Vedle obrazců se na satelitních snímcích objevilo několik velmi zvláštních komplexů budov. Jeden z nich je tvořen šestnácti budovami postavenými do čtverce a po zvětšení jsou mezi nimi vidět různé automobily vesměs v dezolátním stavu. Druhý komplex je kruhový a v jeho středu stojí několik letadel a nákladních aut. Hledači záhad v poušti objevili ještě další záhadné stavby a bude zajímavé sledovat, jestli se k tomu Čína nějak vyjádří.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!