Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Obraz z mobilu přímo na brýlích? Realita!

Izraelská společnost představila speciální brýle s částečně průhlednými displeji namísto obyčejných skel.

Rozvoj počítačových technologií se snaží uspokojovat potřebu stále menších a přenosnějších přístrojů. S tím souvisí vývoj menších a praktičtějších displejů, od notebooků, přes tablety, až po telefony s kvalitními dotykovými displeji. Avšak izraelská společnost Lumus se snaží zprostředkovat obraz přímo vaším očím, bez nutnosti držet displej v ruce.

magazin.cz

Průhledný displej
Vyvinula totiž speciální poněkud těžkopádně vyhlížející brýle, které vypadají jak sluneční brýle odkudsi z budoucnosti. Produkt označený jako PD-18-2 však neukrývá mezi obroučkami jen tak ledajaká sklíčka, nýbrž kvalitní displeje vyrobené pomocí speciální technologie Light-guide Optical Element (LOE). Díky ní je možné na displeji zobrazit barevný obraz a zároveň díky částečné průhlednosti vidět taktéž všechno, co se děje v reálném okolí.

magazin.cz

Produkty podobného zaměření jsou už nějakou dobu na trhu a využívají se profesionálně třeba v armádě. Rozdíl je však v tom, že obraz před okem neblokuje vidění skutečnosti, nýbrž vidíte skrze něj. Výrobce svůj průhledný displej označuje jako rozšířené vidění, které počítačový obraz nebo grafiku pokládá do obvyklého zorného pole.

Brýle jsou navrženy primárně pro profesionální využití. Uplatnit by se měli zejména pro piloty, chirurgy nebo vojáky, jimž mohou být na displej zobrazovány důležité informace, aniž by museli pohlédnout někam stranou, nebo držet zařízení s displejem v ruce. Nicméně Lumus se nevzdává ani myšlenky adaptování brýlí pro komerční využití, přeci jenom myšlenka, že půjdete do práce a zároveň si přehrajete oblíbený film, zní docela lákavě.

magazin.cz

Vylepšená verze
Lumus své produkty prodává zejména leteckým společnostem, armádě a zdravotnickým zařízením. Podle zástupce společnosti Dr. Glikmana jsou nové brýle přímým nástupcem modelu PD-18-1, využívaného ve vojenském letectví a pro pozemní vojsko. Nový displej však nabízí vyšší svítivost, lepší kontrast, ostřejší obraz, zdokonalenou obrazovou jednotnost a lepší optickou efektivitu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!