Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: NASA

Hvězdné války v praxi: NASA testuje šestinohého robota

Chodí, leze, skáče a dokonce tancuje. Takový je multifunkční průzkumný robot z dílny NASA, jehož lze ovládat i pomocí Xboxu.

Americká vesmírná agentura testuje robota, který by jí měl pomoci při průzkumných misích na planetách naší sluneční soustavy. Šestinohý robot s dvanácti očima dostal název All-Terrain Hex-Limbed Extra-Terrestrial Explorer, zkráceně Athlete, což bychom mohli interpretovat jako šestinohý mimozemský průzkumník do všech terénů.

 

magazin.cz

 

Zdolá každý terén

A opravdu. Tento „atlet“, vzhledem jak vystřižený z velkolepé bitvy na Hothu v Hvězdných válkách, byl skutečně zkonstruován pro práci v maximálně nehostinných prostředích, na které mohou vědci při prozkoumávání vesmírných těles narazit. Zatím se plánuje budoucí využití zejména na Měsíci, Marsu a později na některém z větších měsíců ostatních planet, nebo dokonce na asteroidech.

 

magazin.cz

 

Athlete je vybaven šesti ohebnými končetinami zakončenými velkými terénními koly, takže se může volně pohybovat i v hornatých a kamenitých oblastech. Navíc je možné kola zablokovat a končetiny využívat jako pavoučí nohy, což naopak dovolí robotu pohyb v měkkých písčitých prostředích, nebo přeskoky velikých balvanů. Prostředí pak monitoruje dvanáct očí/kamer, které kromě navádění slouží taktéž k pořizování třírozměrných snímků krajiny.

 

magazin.cz

 

Ocelový kolos

Athlete je vysoký zhruba čtyři metry, váží přes dvě tuny, přičemž unese náklad o hmotnosti až 14,5 tuny. I s těmito parametry je o čtvrtinu lehčí, než současné běžné planetární průzkumné vozy. Navíc jeho využití je velmi univerzální. Na končetiny lez připevnit různé nástroje, jako jsou naběrače nebo geologické vrtáky poháněné stejnými motory jako kola. Díky speciálním rotačním kotvám pak může pracovat i v prostředích s nízkou gravitací, jako jsou právě asteroidy.

 

magazin.cz

 

Zajímavou funkci by měl Athlete v budoucnu nabídnout také po stránce externího ovládání člověkem. Astronaut by měl být schopen pohybovat robotickými končetinami přirozenými pohyby před snímačem Kinect, původně určeným pro pohybové ovládání her na konzoli Xbox. Ačkoliv je v současné fázi simulace dost pomalá, do budoucna by měla umožnit pohodlné a efektivnější ovládání Athleta přímo na průzkumné misi.

 

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!