Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Kamera, která vidí za roh

Technologie pracující na bázi odražených laserových paprsků by mohla v budoucnu umožnit kamerám vidět i za roh.

V laboratořích Massachusettského technologického institutu (MIT) vznikl zajímavý projekt, který by mohli v budoucnu využívat nejen vojáci či policejní oddíly, ale rovněž třeba záchranáři. Nová kamera totiž dokáže odhalit předměty či lidi, kteří se přímo nenacházejí v jejím zorném poli.

 

magazin.cz

 

Odrazy paprsků

Technologie použitá v kameře by se dala velmi zjednodušeně přirovnat k zrcátku nastavenému tak, abyste v něm viděli, co se děje za rohem. Zde však vědci použili podstatně sofistikovanější metodu ultrarychlého laserového paprsku, který se odráží od stěn a všech předmětů a kamera je díky němu schopná poskládat 3D obrysový obraz celého prostoru, kam se paprsek dostane.

 

Kamera tedy pomocí zařízení nazvaného femtosecond laser vysílá různými směry do prostoru kratičké (měřené ve femtosekundách, tedy 10–15 sekund) záblesky. Ty se odrážejí od prostředí, rozpadají se na fotony a část se jich vrací zpět k vysílači. Kamera pak podle zpoždění dokáže vyhodnocovat vzdálenost, takže určí, jak daleko ten který parsek doletěl.

 

magazin.cz

 

Po analýze mnoha paprsků pak pomocí složitých počítačových algoritmů kamera složí obraz celého prostředí, a pokud se přidají také vizualizační nástroje, vznikne celkem věrný 3D model. Testy speciální kamery zatím probíhají pouze v laboratorních podmínkách, nicméně výsledky zatím vypadají velmi zajímavě a mohly by najít řadu uplatnění.

 

Kamera v praxi

Vědci z MIT doufají zejména ve využití kamery mezi záchranáři, kde by mohla posloužit jako účinný nástroj k prozkoumání prostředí po zemětřesení nebo v hořících domech. Za zmínku stojí možnost komerčního využití v automobilových navigačních systémech, kde by vás zařízení mohlo varovat před odbočením do slepé uličky, nebo náhlým nebezpečím, které se řítí zpoza rohu.

 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1