Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

NASA testuje marťanské vozítko nedaleko Údolí smrti

Uprostřed pouště nedaleko amerického Údolí smrti finišuje NASA s posledními testy nejmodernějšího planetárního průzkumného vozítka.

Vesmírná mise Curiosity odstartovala z mysu Canaveral v listopadu loňského roku. Raketa Atlas V přepravuje průzkumné vozítko Curiosity až na povrch Marsu, kam by mělo dosednout na konci léta. Ještě než odstartuje ostrý pohyb roveru po Marsu, dolaďuje NASA jeho ovládání v písečných dunách nedaleko Údolí smrti.

 

magazin.cz

 

Dvojník v poušti

Zajímavé na tom je, že pro tyto účely musela NASA vyrobit téměř identickou kopii průzkumného vozítka, kterou může provozovat souběžně právě na Zemi. Pozemské testovací vozítko dostalo název Scarecrow a od originálu se liší především svojí hmotností, která musela být snížená skoro o třetinu a to kvůli nižší gravitaci, která panuje na Marsu.

 

magazin.cz

 

Originální Curiosity dosedne na konci Srpna doprostřed kráteru Gale nacházejícím se zhruba na marťanském rovníku. Vědci vybrali místo s neobvykle zbarvenými pásy horniny, o nichž se domnívají, že by mohly být dnem dávno vyschlého jezera. Archeologové doufají v nález mikrobiologických životních forem a dozvědí se podrobnosti o dlouhé evoluci marťanské krajiny a atmosféry. Nasbíraná data by měla rovněž posloužit jako důležité informace pro budoucí výpravy na Mars s lidskou účastí.

 

magazin.cz

 

Snaha najít na Zemi co možná nejpodobnější terén marťanskému kráteru dovedla vědce právě až do vyprahlé pouštní oblasti Dumont Dunes nedaleko Údolí smrti. Vědci zde rozmístili kamery využívané ve filmovém motion capturingu, které jim mají pomoci lépe analyzovat pohyb vozítka v náročném terénu. Scarecrow se přitom musí kvůli pomalé komunikaci mezi Zemí a Marsem pohybovat velmi pomalu, za hodinu urazí jen třicet metrů.

 

magazin.cz

 

Moderní technologie

Scarecrow je tři metry dlouhé vozítko, srovnatelné s terénním offroadem, které je dvakrát větší než předchozí rover Opportunity. Na těle má namontován systém s dvoumegapixelovou kamerou, která snímá nejen statické obrázky, ale také video sekvence. Vedle ní se nachází speciální nástroj „Chem-Cam“, což je účinný laser, který doslova vypaří kamenné vzorky do vzdálenosti devíti metrů a analýzou výparů a prachu získává chemické složení. K přední části je namontované mechanická paže zakončená nástrojem pro manipulaci se vzorky marťanské horniny.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!