Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Chystaný teleskop uvidí mimozemšťanům až do talíře

Evropské země plánují v budoucnu postavit největší teleskop na světě, který dohlédne až na planety mimo sluneční soustavu

Nalezení obyvatelné planety mimo sluneční soustavu se v posledních letech stalo svatým grálem astronomů. A Evropští vědci netroškaří a rovnou si nejen k tomuto účelu hodlají postavit největší teleskop na světě. Na projektu, jehož náklady se budou blížit k miliardě Eur, se pod záštitou Evropské jižní observatoře podílí patnáct evropských zemí včetně České republiky. Projekt by měl být dokončen kolem roku 2020.

 

magazin.cz

 

Obrovská konstrukce

Dalekohled označený jako Evropský extrémně velký teleskop (European Extremely Large Telescope, E-ELT) má kvůli minimálnímu světelnému znečištění vyrůst na území Chile. Obří zařízení bude sedět na vrcholku hory Cerro Armazones v nadmořské výšce 3064 metrů. Primární zrcadlo teleskopu bude mít v průměru 39,3 cm, což je desetkrát více, než u současných fungujících největších dalekohledů, a zároveň díky němu teleskop dokáže přijmout patnáctkrát více světla.

 

magazin.cz

 

Zrcadlo pochopitelně není vyrobeno z jednoho kusu, nýbrž se skládá z osmi stovek šestiúhelníkových dílů o průměru 1,45 m a tloušťce pouhých 50 milimetrů. Celý teleskop je pak tvořen revolučně navrženým schématem pěti zrcadel, které zaručují vynikající ostrý obraz s nízkým rušením. Kromě primárního zrcadla je v teleskopu umístěno ještě sekundární s průměrem 4,2 metru a tři adaptivní zrcadla eliminující atmosférické turbulence.

 

magazin.cz

 

Prohlídka planet

Teleskop zkoumá hvězdnou oblohu na pomezí infračerveného světla. Na rozdíl od současného nepřímého odhalování exoplanet, tedy planetárních těles mimo sluneční soustavu, které zjednodušeně řečeno sleduje odchylky polohy hvězd vznikající gravitací těles obíhajících kolem ní, dohlédne na planety přímo. Měl by být schopen zobrazit exoplanety o velikost Země a pravděpodobně určit i charakteristiku jejich atmosféry. Tím se výrazně zvýší šance na odhalení obyvatelné planety, či dokonce mimozemského života.

 

magazin.cz

 

Hledání exoplanet je nicméně jen dílčím úkolem E-ELT. Astronomové s jeho pomocí chtějí zkoumat raná stádia vzniku vesmíru a zejména slunečních soustav a planet jako takových. Kromě toho by pozorováním mohli přispět k výzkumu útvarů temné hmoty, kterou nelze přímo sledovat, ale podle teorií tvoří většinu známého vesmíru, a rovněž temnou energii, která by podle hypotéz mohla stát za expanzí vesmíru.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!