Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

NASA testuje technologie ze Star Treku

Vědci z NASA chtějí budoucím astronautům usnadnit pobyt ve vesmíru zařízením podobným startrekovskému replikátoru.

K létání vesmírem rychlostí několikanásobného warpu má NASA ještě hodně daleko, avšak některé technologie z populárního sci-fi seriálu zkouší aplikovat už nyní. V současné době testuje například rozbalovací tepelný štít, usnadňující průlet atmosférou, a jednoduchý „replikátor“ potřebných součástek a vybavení.

 

Replikátor kovových součástí

Abychom byli přesní, astronaut na vesmírné stanici si v testovaném zařízení jen těžko objedná horký earl grey jako kapitán Picard. Jedná se totiž zatím pouze o vylepšenou 3D tiskárnu, která dokáže podle zadání vytvářet nejrůznější předměty vrstvu po vrstvě. Na rozdíl od jednoduchých 3D tiskáren pracujících s plastem, dokáže vesmírné zařízení komponovat rovněž kovové součástky. Astronautům by tak mohlo vytvářet potřebné části vybavení a lodi bez nutnosti dopravovat je složitě ze Země.

 

magazin.cz

 

Na zařízení pracují vědci v NASA už téměř deset let. Výsledkem je technologie EBF3 využívající soustředěný proud částic. Speciální pistole zjednodušeně řečeno využívá elektronového paprsku, který podle počítačové předlohy konstruuje pevné kovové struktury. Celý proces trvá několik hodin a je tak použitelný v podstatě kdykoliv během pobytu ve vesmíru.

 

 

V současné době probíhají testy v simulovaném stavu beztíže, který má specifický vliv na 3D tisk a je nutné přesně kalibrovat všechny hardwarové součásti. Vědci plánují v brzké době dopravit zařízení na vesmírnou stanici ISS, kde proběhne jeho ostrý test v běžném provozu.

 

Nafukovací tepelný štít

Kromě dlouhodobého pobytu ve vesmíru se vědci v NASA zabývají rovněž usnadněním dopravy na oběžnou dráhu a zpátky na Zem. Zejména návrat do atmosféry, kdy při letu desetinásobně překračujícím rychlost zvuku vzrůstají teploty na plášti kosmických plavidel do enormních hodnot, patří mezi nejrizikovější etapy letu. Takový průlet atmosférou by mohl významně usnadnit vyvíjený nafukovací tepelný štít.

 

 

Plavidlo vybavené takovým štítem by se hned při vstupu do atmosféry obalilo nafukovací schránkou vyplněnou dusíkem. Štít by pak sloužil nejen jako tepelná izolace, ale zajistil by rovněž zpomalení pohybu a měkké přistání na zemi.

 

NASA v současnosti testuje štít pod označením IRVE-3 a nedávno se jí podařilo vynést vysoko do atmosféry raketu vybavenou touto technologií. Při volném pádu nafukovací systémy napumpovaly štít do tvaru houbového klobouku o průměru tři metry, který podle záznamů z čidel a kamer bezpečně dopravil testovaný půlmetrový modul na hladinu oceánu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1