Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

iPhone číslo 5 žije!

Apple konečně představil novou generaci populárního mobilu iPhone a sklidil možná poněkud rozporuplné reakce.

Společnost Apple po měsících různých spekulací konečně oficiálně představila novou podobu iPhonu. Pro nezaujatého pozorovatele může být mírným zklamáním, že se vlastně nedozvěděl nic moc nového, než co předtím prosáklo cestou neoficiálních zdrojů. Je tedy jasné, že iPhone 5 je po všech stránkách perfektní telefon se spoustou vylepšení, nicméně něco opravdu převratného, něco co by vás posadilo na zadek, to novému přístroji chybí.

magazin.cz

 

Evoluce, nikoliv revoluce

Jak se zdá, vývojářům v Applu docházejí revoluční nápady a na zlomové novinky, jako byl třeba příchod iPadu, si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. iPhone 5 jednoduše nenabízí nic unikátního. To ovšem neznamená, že se nejedná o skvělý přístroj, a že se 21. září, kdy odstartuje prodej, nestrhne šílená mánie fanatiků přespávajících ve spacácích před obchody s nakousnutým jablkem.

Na iPhonu 5, ostatně jako na ostatních výrobcích Apple, oceníte především precizní technické zpracování a parádní design. Projektantům se podařilo zvýšit výkon a zvětšit displej, aniž by musely být nějak výrazně zvětšeny rozměry přístroje, a při tom ještě snížit celkovou spotřebu energie. Většinu zadní strany telefonu tvoří kryt z anodizovaného hliníku, jen v krajích najdete skleněné proužky ukrývající antény.

magazin.cz

 

Filmový formát

Zásadní změnou nového iPhonu 5 je prodloužení displeje na čtyři palce a posun poměru stran do formátu 16:9. Změna poměru je dána snahou co možná nejvíce zachovat velikost přístroje, který tak narostl pouze do výšky o necelý centimetr. Nabylo pochopitelně taktéž rozlišení, které na šířku zůstává 640 obrazových bodů a na výšku vyrostlo na 1136 pixelů. To vám sice zajistí zobrazení další řady ikon na obrazovce telefonu, nicméně starší aplikace se nejspíš neobejdou bez černých pruhů po stranách.

Po hardwarové stránce nabízí iPhone 5 dvakrát výkonnější procesor A6, který obsahuje i grafický čip. Zajímavou novinkou je dotyková vrstva displeje, která je přímo jeho součástí a zajišťuje tak přesnější ovládání ovšem za cenu toho, že při poškrábání nestačí vyměnit krycí sklíčko, ale rovnou celý displej. Samozřejmostí je podpora datových sítí LTE, HSPA+, DC-HSPA a wi-fi s podporou frekvencí 2,4 a 5 GHz.

Přepracovaný osmimegapixelový fotoaparát se musí spoléhat na tenčí optiku, které i přesto zůstala soustava pěti čoček se světelnosti F2,4. Čočky kryje pevné safírové sklíčko. Kamera natáčí video ve full HD rozlišení, přičemž je během natáčení možné pořizovat fotografie. Rychlejší zpracování fotek s menším šumem zajišťuje nový obrazový procesor.

magazin.cz

 

Nová rozhraní

Nečekanou novinkou je zcela nový konektor nazvaný Lightning. Je sice menší, plně digitální a nezáleží na orientaci kabelu, nicméně není kompatibilní s dosavadním příslušenstvím. Naštěstí bude možné dokoupit redukci. A ještě jednu nestandardní změnu přináší opětovně zmenšený rozměr SIM karty, která se tentokrát bude jmenovat nanoSIM.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!