Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Poslední tažení Nokie – nová Lumia s Windows Phone 8

Nokia se snaží zachránit živobytí špičkovými smartphony s operačním systémem Windows Phone 8.

Tradiční finský výrobce mobilních telefonů Nokia po několikaměsíčních existenčních problémech oficiálně oznámil dva modely špičkových smartphonů, jejichž prodej by mohl dopomoci ke stabilizaci firmy. Nokia sází především na spolupráci s Microsoftem a jeho nejnovější mobilní operační systém Windows Phone 8.

magazin.cz

 

Lumia 820 a 920

Nové modely Lumia 820 a 920 svým provedením navazují na předchozí přístroje stejné řady. Designově oba přístroje nijak nevybočují od standardu, jaký Nokia léta prezentuje, možná překvapí snad jen pestrobarevným provedením, které není u luxusních telefonů až tak obvyklé. Do rukou novinářům či veřejnosti se však zatím nedostaly, neboť Microsoft zatím tají některé novinky z chystané verze mobilních Windows.

magazin.cz

 

A právě systém Windows Phone 8 má být hlavním esem v rukávu Nokie. Microsoft podle všech dohadů v nové verzi odstranil všechny problémy, s nimiž se potýkali uživatelé předchozího systému, tudíž lze mimo jiné očekávat svižné ovládání a podporu nejnovějšího hardwaru.

V tomto směru nabízejí oba modely rychlé dvoujádrové procesory Snapdragon taktované na frekvenci 1,5 GHz. Oba modely se od sebe liší základní koncepcí provedení, kde top model 920 je koncipován jako „unibody“, tedy nerozebíratelné tělo s pevným datovým úložištěm o velikosti 32 GB. Model 820 má naopak vyměnitelný kryt, pod nímž klasicky najdete baterii a slot na micro SD kartu, která může rozšířit základní 8 GB paměť.

magazin.cz

 

Bezdrátové nabíjení

Zajímavou novinkou nových Nokií je možnost bezdrátového nabíjení, které má model 920 v základním balení a u 820 si jej můžete dokoupit. Nabíječka je navržena jako stylová podložka připojená k elektrické síti, na níž telefon jednoduše položíte, a nabíjení se samo spustí. Přenos energie zajišťuje speciální tenká indukční cívka přilepená pod plastovým krytem společně s NFC čipem.

Telefony zaujmou rovněž kvalitními displeji, přičemž model 820 nabídne OLED zobrazovač s úhlopříčkou 4,3 palce a rozlišením 800 a 480 pixelů. O něco kvalitnější obraz nabídne 4,5 palcový displej modelu 920, který by měl díky technologii IPS a systému vylepšení obrazu zajistit lepší čitelnost na přímém slunci.

magazin.cz

 

Konečnou prodejní cenu ani datum zahájení prodeje zatím Nokia nestanovila, což se mimo jiné projevilo i na ceně akcií, která díky obavám investorů ihned po tiskové konferenci začala opět klesat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2