Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Běh po vodě v kolotoči pro křečky

Lidé mívají různě ztřeštěné nápady. Běhání po vodě v obřím lopatkovém kole však může leckomu vyrazit dech.

Člověk po vodě kráčet nedokáže. Ježíši Kristu k tomu musel dopomoci zázrak a Chrisi Toddovi speciální kovové kolo, které vypadá a funguje jako kolotoč pro křečky. Chris však ve svém kole nebude běhat jen tak nazdař bůh jako pošuk, má totiž konkrétní cíl – přejít po hladině stokilometrovou úžinu v Irském moři.

magazin.cz

 

Jako křeček

Poněkud výstřední nápad se zrodil v hlavě pětatřicetiletého Chrise Todda, jehož koníčkem jsou extrémně náročné sportovní akce. Jednou při veslování na jezeře ho napadlo, že by mohl po hladině chodit a běhat, kdyby sestrojil velké lopatkové kolo a běhal v něm jako křeček ve své hračce. Poté strávil jedenáct měsíců sestavováním a s pomocí své manželky a přátel se mu podařilo kolotoč nazvaný Tredalo dokončit.

magazin.cz

 

Tredalo stojí na hladině mezi dvěma plováky a jak člověk běžící po vnitřní mřížce kolo roztočí, lopatky uvedou celou loď do pohybu. Chris se chce se svým strojem dostat až na stránky Guinessovi knihy rekordů a původně plánoval cestu přes kanál La Manche. Nicméně po několikahodinovém testování na hladině svůj záměr přehodnotil a zaměřil se na překročení Irského moře.

magazin.cz

 

„Testoval jsem Tredalo na jezeře i v moři jen pár hodin a bylo to mnohem náročnější než běh na zemi, cesta po několik dní by bylo něco šíleného,“ vysvětluje Chris. „Překročení Irského moře je na hranici lidských možností, ale myslím, že se to zvládnout dá.“

magazin.cz

 

Náročná cesta

Na Chrise čeká cesta dlouhá něco málo přes sto kilometrů a podle odborníků při ní spálí obrovských 36 tisíc kalorií, což je třítýdenní běžná lidská spotřeba. Cesta by mu měla trvat nějakých 40 až 48 hodin a měl by vypít 20 až 30 litrů tekutin. Náročnost by se dala srovnat s uběhnutím deseti maratonů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1