Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Nejsilnější piva na světě

České pivko má říz, ale potřebujete se ho napít vícekrát, abyste se po něm opili. To ve světě existují silnější „zlaté moky“, které vám zamotají hlavu natotata... A které to jsou?

Dogfish Head

Tento pivní miláček má sytě zlatou barvu a voní po chmelu, pryskyřici a citrónech. Jeho zakladatel Sam Calagione z amerického městečka Milton však odmítá, že by jeho „zlatavý mok“ měl cosi společného s klasickým americkým pivem, který Čechovi chutná spíše jako žlutá limonáda. Pivovarská značka Dogfish totiž vsadila na silná piva (produkuje jich celkem 6) s průměrným obsahem 18–20 % alkoholu. Jde tedy o pěkné „lomcováky“, které se pijí spíše jako chuťovka k doporučenému jídlu. Svým způsobem tak nahrazují víno. Cena piva Dogfish se pohybuje kolem 10  dolarů za láhev.

magazin.cz

 

Zlatý mok Sam Adams Utopias

Další americký „životabudič“, jehož cena (150 dolarů za lahev) stoupá spolu s větším podílem alkoholu, který se vyšplhal až na 27 %. Pivo má tmavší barvu a vyznačuje se unikátní chutí, jež je způsobena tím, že výrobce pivo nechal pěkně uležet v dřevěných sudech, kde kdysi zrál kvalitní alkohol jako portské víno, sherry, jemný koňak nebo brandy. Hlavním stavebním kamenem je ale sladový ječmen a javorový sirup. Díky velkému procentu alkoholu je Sam Adams Utopias přirovnáván k nejsilnějšímu vínu. V některých amerických státech je jeho prodej zakázán.

magazin.cz

 

Těžký kalibr – Sink The Bismarck

Skotský pivovar BrewDog vyvinul pivo, které je silnější než vodka nebo whisky (obsahuje 41 % alkoholu). Jeho název Sink The Bismarck (Potopte Bismarcka) je narážkou na německý film ze šedesátých let, který se točí kolem flotily Bismarck a jejího potopení. Tato narážka má své opodstatnění, skotští pivaři chtěli Němcům naznačit, že jejich piva už nejsou ta nejsilnější na světě. Pokud si budete chtít dopřát tento vyprošťovák (lahvinka má obsah 330 mililitrů), připravte si 40 britských liber.

magazin.cz

 

Německá „živá voda“ – SchorschBock

Němec ale nikdy nespí, o tom se záhy přisvědčil i skotský pivovar BrewDog, kterého zanedlouho čekalo nepříjemné překvapení – jeho protivník německý pivovar Schorschbrau totiž přišel s pivem SchorschBock, které je ještě silnější než skotské a obsahuje 43 % alkoholu. Jeho cena je rovněž omamná: 155 dolarů za láhev.

magazin.cz

 

Pivní luxus – End of History

Pokud chcete vyzkoušet opravdovou pivní pochoutku, tak byste měli ochutnat zlatavý mok s názvem End of History ze skotského pivovaru BrewDog. Tato lahůdka obsahuje 55 % alkoholu a je nejdražší na světě, flaška vás přijde na 760 dolarů. Spolu s ní si kupujete i netradiční obal – mrtvou veverku. Ta vám bude věčně připomínat omamnou chuť piva s příchutí whisky.

magazin.cz

 

Holandská alkoholová smršť – Start the Future

A na závěr vítěz. Nejsilnější pivo na světě je z Holandska a jmenuje se Start the Future. Jde o vyprošťovák, na který budete dlouho vzpomínat, protože obsahuje 60 % alkoholu. Doporučuje se pijanům s praxí (nejlépe těm, kteří si zvykli na absinth). Za lahvinku holandského potěšení zaplatíte 45 dolarů.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!