Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Apple oficiálně představil mini verzi iPadu

Rodině iPadů se narodilo malé děťátko a velký taťka dostal nový obleček a posílil svaly.

Apple na oficiální konferenci konečně potvrdil dlouhodobé spekulace o vydání menší verze tabletu iPad. iPad Mini tak nově nabízí úhlopříčku 7,9 palce, přičemž výkon a výbava zůstala zachována. Celkového zdokonalení se dočkala rovněž standardní verze iPadu, která je o něco výkonnější a přináší drobné změny ve výbavě.

magazin.cz

 

Menší potomek

Nejočekávanějším produktem Apple je pochopitelně iPad Mini, který se pyšní menšími rozměry a lze jej tak snadno držet v jedné ruce, což je jedna z předností, s níž na konferenci vyrukoval marketingový šéf Applu Phil Schiller. Ať už by se na zmenšený rozměr díval Steve Jobs jakkoliv, Apple zřejmě usoudil, že si jej zákazníci žádají. A úspěch Kindle Fire od Amazonu i Google Nexus 7 jim v tomto směru dává za pravdu.

Právě na oba zmiňované konkurenční tablety se chce Apple svojí mini verzí zaměřit a pokusí se jim vyfouknout přední příčky prodejů v segmentu menších tabletů. O tom, jestli se mu to podaří rozhodnou nejspíš věrní fanoušci Applu, neboť cenově se iPad Mini pohybuje o dost výš, než jeho konkurenti. iPad Mini začíná na 16 GB verzi s cenou 329 dolarů (v českém Apple store je to ovšem 8490 Kč), zatímco Kindle Fire pořídíte za 199 dolarů a Nexus 7 za 249 dolarů.

magazin.cz

 

Výkonný drobek

A co vlastně za vyšší cenu dostanete. Předně to je solidní výkon stávajícího iPadu vtlačený do kompaktnějších rozměrů a zabalený do skvělého designu. Na první pohled vás jistě uchvátí tenké tělo, jehož tloušťka je srovnatelná s obyčejnou tužkou, a hmotnost pouze 308 gramů. Displej s úhlopříčkou 7,87 palců má rozlišení 1024 x 768 pixelů, uvnitř šlape dvoujádrový procesor A5, baterie vystačí na deset hodin provozu.

Stejně jako iPhone 5 je iPad Mini vybaven novým Lightning konektorem a lze v něm použít pouze miniaturní nanoSIM karty. Na přední straně je umístěna 1,3 MPx kamerka pro Face Time HD, fotoaparát na zadní straně má pak rozlišení 5 MPX.

magazin.cz

 

Velký taťka

Společně s iPadem Mini Apple představil taktéž čtvrtou generaci iPadu s klasickými rozměry. Změny patří spíše do kosmetického rázu, tudíž zde najdete stejnou čelní kameru jako u mini a nový Lightning konektor. Konstruktéři vybavili nový iPad alespoň zbrusu novým dvoujádrovým procesorem A6X, který by měl podle specifikací nabízet dvojnásobný výpočetní výkon, než jeho předchůdce. Zajímavé je, že pro datové připojení se nadále bude využívat microSIM karta. Nový iPad se bude prodávat s datovými úložišti ve velikostech 16, 32 a 64 GB a v cenovém rozmezí od 12 790 Kč do 17 190 Kč.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!