Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vařič při přípravě čaje nabije mobil

Speciální hořákový vařič dokáže zužitkovat energii z plamenů k nabíjení drobných elektrických spotřebičů.

Výlety do divoké přírody už vás nemusí nutně odtrhnout od moderní civilizace. Pokud budete chtít i na odlehlých místech bez elektrické přípojky používat různé elektronické mobilní hračky a nelze zrovna použit solární nabíječku, pomůže vám zajímavý hořákový vařič. V něm totiž zapálíte oheň a tím zároveň uvedete do chodu i nabíječku drobných elektrospotřebičů.

magazin.cz

 

Energie z plamenů

Výrobcem táborového vařiče CampStove je americká firma BioLite, která ve svém výrobku používá fyzikální přeměny tepelné energie vydávané plameny na elektrickou. Údaje výrobce tvrdí, že vařič dokáže poskytnout dostatek energie k uvaření plnohodnotného jídla, zatímco se během vaření nabije připojené elektronické mobilní zařízení. Výhody takové jednoduché výroby elektrické energie v současné době dokážou ocenit obyvatelé lokalit postižených hurikánem Sandy, kam se firma své hořáky snaží dostat.

magazin.cz

 

CampStove je navíc čistě ekologické zařízení a k hoření využívá výhradně produkty biomasy. Pod kotlem tak můžete zatopit nasbíraným dřívím, šiškami nebo dřevěnými peletami. A zatímco si táborníci budou nad otevřeným ohněm opékat na klacíku marshmallows (u nás bychom si pochopitelně opékali raději voňavé buřtíky), připojený generátor elektrické energie vesele nabíjí pomocí USB kabelu mobilní telefon či tablet.

magazin.cz

 

Moderní táboření

„Nad vývojem technologie, která dobrodruhům umožní cestovat nalehko s alternativním zdrojem energie, jsme strávili několik let,“ tvrdí šéf společnosti BioLite Jonathan Cedar. „Je skvělé konečně takový produkt nabídnout na trh a nadšená odezva od našich zákazníků nás povzbuzuje. CampStove je pohodlná a zelená volba, díky níž netaháte do přírody kanistry s palivem do hořáků, ale vystačíte si s nasbíraným dřevem. Stejně jako u táboráku sedíte kolem CampStove, sledujete tančící plameny, opékáte marshmallows a vyprávíte si s kamarády různé historky.“

magazin.cz

 

Vařič samotný je vyroben jako dutý válec s průměrem 12 cm, výškou 21 cm a hmotností 935 gramů. Dovnitř se naloží palivo a jednoduše zapálí sirkami nebo zapalovačem. Jakmile se vařič zahřeje na dostatečnou teplotu, začne připojená nabíječka produkovat proud. Zařízení je zatím k dostání pouze v USA za cenu 129 dolarů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2