Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Titan: Předpověď zkázy Titanicu

V roce 1898 vydal spisovatel Morgan Robertson povídku s názvem Titan. Titan byla velká luxusní loď, která se však při jedné ze svých plaveb srazila s ledovcem a potopila se. Nehodu nepřežilo mnoho cestujících.

Nepřipomíná vám tento popis něco? Podobnost s tragédií Titanicu je zjevná. Morgan Robertson tak ve své povídce předpověděl zkázu Titanicu o čtrnáct let dříve, než k ní skutečně došlo. Nebo je to jen náhoda?

Povídka o luxusní a nepotopitelné lodi se objevila poprvé v roce 1898 v knize Futility, tedy Zbytečnost. Autorem knihy i povídky je ve své době neznámý spisovatel a bývalý námořník jménem Morgan Robertson. V povídce Titan popsal luxusní parník, který někdy na začátku dubna vyrazil na plavbu přes Atlantický oceán. Loď přepravovala 3 000 pasažérů. Protože se mělo jednat o nepotopitelnou loď, byly k dispozici záchranné čluny pouze pro třetinu cestujících. Plavba probíhala bez problémů, dokud však loď nenarazila do ledovce. Nepotopitelný Titan šel ke dnu. Většina pasažérů a posádky tuto tragédii nepřežila.

magazin.cz

 

 

Děj povídky se velmi podobá tragédii údajně nepotopitelného Titanicu, ke které však došlo až za čtrnáct let po prvním vydání povídky o Titanu. Morgan Robertson ve svém příběhu popsal několik detailů, které známe také o Titanicu. Předpověděl tedy Morgan Robertson zkázu Titanicu? Měl snad spisovatel věštecké schopnosti?

 

V čem se příběh o Titanu shoduje s tragédií Titanicu?

– Podle popisu v povídce byly Titan a Titanic velké luxusní lodě. Dokonce se jejich velikost o moc neliší. Titanic byl pouze zhruba o dvacet metrů větší než Titan.

– Titan i Titanic pluly přes Atlantický oceán. Titanic ztroskotal blízko Newfoundlandu, Titan v povídce měl do ledovce narazit na stejném místě!

– Obě lodě narazily během své plavby do ledovce. Příčina zkázy je tedy u Titanu i Titanicu stejná.

– Titan byl luxusní a údajně nepotopitelnou lodí, proto měl málo záchranných člunů. Podobnost s Titanicem je zřejmá, také všichni jeho cestující by se do záchranných člunů nevešli.

– Rychlost Titanu i Titanicu byla téměř stejná. Titanic dosáhl rychlosti 24 uzlů, Titan měl plout rychlostí 22 uzlů.

magazin.cz

 

V čem se spisovatel mýlil?

– Titan i Titanic pluly sice přes Atlantský oceán, ale zatímco Titan mířil ze Spojených států amerických do Velké Británie, Titanic plul z Velké Británie do Spojených států amerických, tedy opačným směrem.

– Na Titanu zemřela téměř všichni cestující a posádka, přežilo pouze třináct lidí. Tragédii Titanicu přežilo přibližně 700 osob.

– Záchranné čluny na Titanu mohly přepravit 500 osob, do záchranných člunů na Titanicu se vešlo více než 1 000 lidí.

– V povídce se píše, že Titan se potopil na své třetí plavbě. Titanicu se stala osudná již plavba první.

– Na Titanu bylo devět komor, zatímco Titanic jich měl patnáct.

 

Povídka Morgana Robertsona o luxusní nepotopitelné lodi se dočkala druhého vydání, a to v roce 1912. Povídka tedy podruhé vyšla již po tragédii Titanicu a toho spisovatel využil. Upravil totiž pár detailů, aby bylo srovnání se skutečnou událostí ještě zajímavější. Ovšem již vydání první nás svou podobností s tragédií Titanicu překvapuje.

magazin.cz

 

Milovníci záhad sice tvrdí, že Morgan Robertson měl věštecké schopnosti, povídka Titan však mohla stejně dobře vzniknout z cela střízlivého rozumu spisovatele a hlavně zkušeného námořníka. Díky své profesi Robertson dobře věděl, že lodě budou postupem času čím dál větší a modernější, možná dokonce nepotopitelné. také místo tragédie Titanu, Newfoundland, nebylo vybráno náhodně. Tímto místem totiž projížděla většina lodí, které musely proplout Atlantikem. Zároveň se právě u Newfoundlandu nachází nejvíce ledovců. V dubnu, kdy měla loď ztroskotat, dochází k oteplování planety a ledovce se rozpadají na kusy, které i zkušení námořníci snadno přehlédnou.

Nutno podotknout, že Morgan Robertson předpověděl také svržení atomové bomby. Ve své povídce Beyond the Spectrum píše o válečném konfliktu mezi Spojenými státy americkými a Japonskem. Robertson ovšem nechal atomovou bombu svrhnout Japonce.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!