Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Extrémně malé byty

Věřte nevěřte, žít se dá i na pár metrech čtverečních. Tady je důkaz – miniaturní byty a domy, ve kterých skutečně žijí lidé...

Může být něco menšího, než malá garsonka? Odpověď je jasná: může. O tom, že Japonci jsou schopni přebývat v „capsule hotelích“, kde se do jednoho boxu vejde maximálně jeden člověk, se obecně ví. Ovšem, že trend extrémně malých bytů a domků zahltil i Ameriku, je překvapující. Tady je důkaz:

 

Místnost za 16 tisíc

Co si budeme povídat, Manhattan je místo, kde se za každý kout draze platí. Když si v této fajnové lokalitě budoval architekt Luke Clark Tyler svou kancelář, chtěl aby byla zároveň jeho i jeho bytem.  Zvláštní je, že si k tomu vybral místo o rozloze sedm metrů čtverečních! Architekta to ale nezaskočilo a dokázal si i v těchto skromných poměrech poradit: navrhl si účelový nábytek z překližky. Postel ve dne slouží jako gauč. Skříň na prádlo schovává mikrovlnku a základní potraviny, ale jak sám majitel bytu přiznává, doma moc nevaří. Kromě mikrovlnky totiž není kde. Trouba slouží i jako ohřívač vody na čaj. Luke Clar Tyler tvrdí, že mu takové bydlení vyhovuje, protože měsíčně za své miniaturní hnízdo zaplatí pouze 800 dolarů, což je asi 16 000 korun.

 

Domácí legoland

Tento chlapík má celých 24 metrů čtverečních! Christian Schallert vzpomíná, že když se do svého domova nastěhoval, vypadal jako jedna velká prázdná kostka. Aby mohl v ní nějakým způsobem fungovat, musel si vyrobit svůj vlastní nábytek na míru. Ale pozor, nejde o žádnou amatérskou záležitost! Christian Schallert totiž všechno chytře zabudoval do nenápadné stěny, kde se za různými dvířky skrývá celá kuchyňská výbava (včetně linky, ledničky, myčky a místa na nádobí), ale i bohatý šatník. Podobnou metodou je skrytý i záchod.

magazin.cz

 

Největším šokem pro návštěvníky je bezesporu hostitelova postel, která na první pohled vypadá jako schody na balkon. Když se lehce posunou a přehodí se přes ně kožešina, ihned se mění na posezení. Večer majitel bytu tyto schůdky povytáhne a hned se prostor zaplní pohodlnou postelí. Není divu, že skládačkový byt Christana Schallerta dostal přezdívku „Domov z lega“. Vy si ho můžete prohlédnout na videu.

 

Pohádkově malý domek

Byl jednou jeden domeček a ten byl tuze tuze maličký. Tak maličký, až dosahoval rozměru 13 metrů čtverečních. Ale i v takovém těsném prostoru se dá žít! O tom ví své majitelka domku, jistá Melissa, která si prý svůj malý bungalov postavila skoro sama. Jak je už na první pohled jasné, i tady bylo potřeba šetřit s prostorem, a tak si „paní domácí“ vymyslela spací patro, kde si ukryla své soukromí. Jedinou místností v domku je bezesporu obývák. Malá kuchyňka je ukryta pod dřevěným patrem, takže si ji návštěvník skoro ani nevšimne. Tento byteček vyhrál cenu Small Cool 2013 za chytrý design.

 

Stísněný život

Říká se: Co je malé, to je hezké. A polský architekt Jakub Szczesny s tím souhlasí. Jinak by totiž nebyl ochoten postavit byt o šířce 122 centimetrů! Tento příbytek se jmenuje Keret House a je vtěsnán mezi dva domy v centru Varšavy. Jméno nese po izraelském spisovateli Etgaru Keretovi, který byl jedním ze sponzorů projektu výstavby této rarity. Ačkoliv byt je extrémně malý, je v něm všechno, co člověk potřebuje – postel, jednoduché kuchyňské vybavení a toaleta. Ale pozor: místa je tu jen pro jednoho, maximálně pro dva. Početnější návštěvy musí zůstat za dveřmi.

bydlení

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!