Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Mýty o bouřce: Nebezpečný telefon a pláštěnka jako ochrana před bleskem

Už jste někdy slyšeli, že při bouřce byste neměli používat mobilní telefon? Nebo že při bouřce je bezpečné vyjít ven v gumové obuvi a gumové pláštěnce?

Nevěřte těmto nesmyslům! O bouřce koluje spousta omylů a mýtů, kterým však lidé věří. Proto při bouřce raději netelefonují, nedotýkají se žádných kovových předmětů a snaží se všemožně zamezit tomu, aby do jejich domu uhodil blesk.

Z bouřky měli lidé strach od pradávna a i v dnešní moderní době se najdou jedinci, kteří nemají z bouřky zrovna nejlepší pocit. Ať už se při bouřce bojíte, či nikoliv, těmto nesmyslům nevěřte.

magazin.cz

 

Při bouřce nepoužívejte mobilní telefon

Nemusíte se ničeho bát a při bouřce klidně mobilní telefon používejte. Meteorologové potvrzují, že je úplně jedno, zda máte mobilní telefon v kapse, kabelce nebo u ucha. Nemá to totiž žádný vliv na to, zda do vás blesk uhodí, či nikoliv.

 

Gumová obuv a pláštěnka vás ochrání před bleskem

V tomto případě se také jedná o pouhý mýtus. Podle odborníků nemají gumové boty i pláštěnka žádný vliv na naši vodivost. Pokud by do člověka uhodil blesk, prošlo by mu tělem několik tisíc voltů. Proti tomu by vám skutečně gumová obuv ani pláštěnka nepomohla. Jako důkaz o vyvrácení tohoto mýtu upozorňují meteorologové na fakt, že již několik lidí, kteří nepřežili zásah blesku, měli obuv s gumovou podrážkou. Jak je vidět, gumová obuv vás skutečně před bleskem neochrání.

 

Při bouřce se vyhýbejte kovovým předmětům

Je to logické, kovové věci jsou přece vodivé a blesky přitahují. Přesto se v tomto ohledu odborníci neshodují. Jedni doporučují se nedotýkat při bouřce žádných kovových předmětů, druzí to považují za pouhý mýtus. Údajně prý nijak nezabráníte tomu, že do vás uhodí blesk tím, že se pustíte všech kovových předmětů, popřípadě sundáte hodinky a šperky. Pokud do vás však blesk uhodí ve chvíli, kdy budete v kontaktu s nějakým kovovým předmětem, utrpíte horší zranění v podobě ošklivých popálenin. To by se nestalo, pokud byste se všem kovovým předmětům vyhnuli. A nezapomeňte, že kovový může být také deštník, kterým se chráníte při bouřce proti dešti.

magazin.cz

 

Při bouřce zůstaňte stát na místě a nikam neutíkejte

Meteorologové tvrdí, že je úplně jedno, zda stojíte na místě, nebo se pohybujete, blesk do vás může uhodit v obou případech. Je však pravdou, že pokud ve vaší blízkosti uhodí blesk, je rozhodně lepší, když zůstanete stát na místě. Problémem není rychlý pohyb, ale délka vašeho kroku. Čím je váš krok delší, tím zvyšujete pravděpodobnost, že do vás uhodí blesk.

 

Do mokrého člověka uhodí blesk snáz

Pokud na sobě máte mokré oblečení, nijak nezvyšujete pravděpodobnost, že by do vás uhodil blesk. Je to však podobné jako v případě kovových předmětů. Pokud uhodí blesk do mokrého člověka, pravděpodobně bude mít horší zdravotní následky než suchý člověk. Voda totiž dobře vede elektrický proud, který tedy mokrým tělem projde snáze než suchým.

 

magazin.cz

 

Je možné spočítat vzdálenost bouřky

Skutečně je možné zjistit vzdálenost bouřky. Alespoň orientačně. Stačí spočítat dobu mezi bleskem a zahřměním. Šíření zvuku je přibližně 330 metrů za sekundu. Za tři sekundy tedy urazí zvuk vzdálenost přibližně jednoho kilometru. Pokud tuto informaci víme, můžeme si skutečně orientačně spočítat vzdálenost bouřky.

 

Při bouřce jste v bezpečí v autě a v domě

V domě s bleskosvodem se jistě cítíte při bouřce bezpečně. I přesto se blesk do domu může dostat, a to třeba přes elektrické rozvody nebo do elektriky zapojené spotřebiče. Proto není při bouřce vhodné telefonovat z pěvné linky nebo pracovat na počítači.

Auto také není stoprocentně bezpečným úkrytem před blesky. Jistou ochranu vám poskytne pouze tehdy, když dodržíte pár pravidel. Nesmíte mít otevřené dveře a okna a raději se nedotýkejte kovových částí auta.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4