Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Budeme cestovat potrubní poštou?

Americký miliardář Elon Musk představil koncept moderního přepravního systému Hyperloop.

Přesně jako potrubní pošta by měl v budoucnu fungovat přepravní systém Hyperloop. S tím rozdílem, že namísto zpráv a dokumentů budou uvnitř potrubí lítat kapsle s lidmi nebo dokonce automobily. Tento futuristický koncept slibuje přepravu cestujících rychlostí zvuku, tudíž první plánovanou šestisetkilometrovou trasu mezi Los Angeles a San Franciskem cestující urazí zhruba za pětatřicet minut.

magazin.cz

 

Potrubní pošta

Cestující či náklad budou v systému Hyperloop přepravováni uvnitř speciálních kapslí vystřelených do potrubí. Tubus s průměrem 2,3 metru je vlastně nízkotlaká trubice, kde se odčerpáním vzduchu dosáhne tlaku zhruba odpovídajícímu tlaku vzduchu ve výšce 45 kilometrů nad mořem. Dopravní kapsle se budou pohybovat na vzduchových polštářích vytvořených stlačeným vzduchem a aerodynamickým vztlakem. Pohyb kapslí zajistí elektromotory na stěnách potrubí, které jsou rozmístěny po určitých vzdálenostech a kapsle jen postrkují.

magazin.cz

 

Důležitou součástí každé kapsle je výkonný kompresor, který má za úkol nejen nafukovat vzduchový polštář, ale rovněž pomáhat s udržením vysoké rychlosti. Odčerpává totiž vzduch před kapslí, který by se jinak s rychlostí hromadil a brzdil by pohyb, a vypouští jej za kapsli. V ocelovém potrubí přitom může cestovat několik dopravních modulů zároveň, ale pouze v jednom směru. Pro realizaci se proto počítá s dvojicí tubusů pro cestu v obou směrech zároveň.

magazin.cz

 

Do jedné přepravní kapsle může nastoupit až šest pasažérů, nebo v případě nákladní verze uvnitř zaparkují až tři automobily. Celý systém dokáže pojmout čtyřicet kapslí, přičemž šest z nich vždy stojí na nástupních terminálech. Aby byla udržena plynulost dopravy, nástup či výstup musejí lidé stihnout do pěti minut. Podle plánů mohou být kapsle vystřelovány do tubusu s intervalem v rozmezí třiceti sekund až dvou minut, přičemž průměrná vzdálenost mez jednotlivými moduly se pohybuje kolem čtyřiceti kilometrů. Tímto způsobem Hyperloop dokáže přepravit až 840 cestujících za hodinu.

magazin.cz

 

Vizionářský projekt

Za projektem Hyperloop stojí americky miliardář Elon Musk, který je jedním z mozků online platebního systému PayPal. Na myšlenku futuristického přepravního systému jej přivedlo zklamání z připravované výstavby vlakové rychlodráhy, která bude spojovat San Francisco s Los Angeles. Výstavba železnice je podle něj krokem zpět, a proto se pustil do projektování potrubního systému, který by překonal i dosavadní nejrychlejší letecký transport.

magazin.cz

 

Hyperloop má tedy v prvním návrhu spojovat zmiňovaná města, mezi nimiž dokáže cestující přepravovat zhruba za pětatřicet minut. Tubusy mají stát na podpůrných sloupech rozmístěných po třiceti metrech a nejdelší úsek cesty kopírovat dálnici I-5. Střechu pokryjí solární panely, které vygenerují víc energie, než bude aktuální spotřeba dráhy, a proto ji bude systém skladovat v akumulátorech umožňujících i noční provoz. Vybudování dráhy by mělo stát kolem šesti miliard dolarů, přičemž cena jedné přepravní kapsle se pohybuje kolem jednoho a půl miliónu dolarů.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!