Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hitlerovo Orlí hnízdo / foto: ShutterStock.com

Navštivte sídla největších diktátorů a tyranů!

Někteří lidé místa, která se stala dějištěm nejhorších okamžiků dějin, přímo vyhledávají. Sídla tyranů a diktátorů dodnes připomínají dávná zvěrstva, která měli jejich majitelé na svědomí.

Všichni jistě známe Orlí hnízdo, tajný úkryt a útočiště vůdce Třetí říše Adolfa Hitlera. Koho by nelákalo se podívat do důmyslně propojeného komplexu budov a rozsáhlých podzemních chodeb, kde spřádal své plány o podmanění si světa jeden z největších diktátorů v dějinách. Ponurá a temná minulost dodnes provází i další sídla někdejších diktátorů a tyranů, jako je například Stalinovo letní sídlo nebo Mussoliniho vila.

 

Mussoliniho vila Torlonia v Římě

Pokud jste příznivcem takzvané temné turistiky, můžete navštívit vilu někdejšího italského fašistického diktátora Benita Andrea Mussoliniho (29. 7. 1883–28. 4. 1945). Jeho vila s názvem Torlonia se nachází v Římě. Je postavena v neoklasicistním stylu a Mussolini ji obýval v letech 1925–1943. Italský fašistický vůdce měl svou rezidenci luxusně zařízenou, nechal v ní vybudovat tenisové kurty a velkou místnost pro filmové projekce. Dnes Mussoliniho vila Torlonia slouží jako zázemí hned několika muzeí. Budovu si můžete prohlédnout za poplatek 8 eur.

 

magazin.cz

 

Hitlerovo Orlí hnízdo v Bavorsku

Kroky turistů a zvědavců často míří k Orlímu hnízdu v Bavorsku, k horskému objektu nacistického vůdce Adolfa Hitlera (20. 4. 1889–30. 4. 1945). Horské útočiště vůdce Třetí říše najdeme dodnes v bavorských Alpách v jižní časti Spolkové republiky Německo. Stavba je návrhem říšského ministra Martina Bormanna, který Orlí hnízdo projektoval speciálně k padesátým narozeninám Adolfa Hitlera. Orlí hnízdo je velice důmyslně postavený komplex několika budov, do něhož se vstupovalo výtahem postaveným přímo uvnitř hory. Dnes se k objektu dostanete po horské silnici Kehlsteinstrasse. V komplexu najdete restauraci a informační centrum, prohlídka vás vyjde na 22 eur.

 

magazin.cz

 

Hitlerovo Vlčí doupě v Polsku

Navštívit můžete také i další Hitlerovu stavbu, a to jeho hlavní sídlo s názvem Vlčí doupě v polském městě Gierloš. Vlčí doupě byl systém několika propojených bunkrů. Vzniklo v roce 1941 na hranicích Polska se Sovětským svazem. Dnes můžete vidět pouze to, co z Vlčího doupěte zbylo. V roce 1945 bylo totiž rozbombardováno. Z historie je Vlčí doupě známo hlavně kvůli nezdařenému atentátu na Adolfa Hitlera.

 

magazin.cz

 

Letní sídlo Stalina v Soči

Letní sídlo jednoho z nejkrutějších diktátorů v dějinách, Josifa Vissarionoviče Stalina (vlastním jménem Džugašvili; 18. 12. 1878–5. 3. 1953), najdeme na okraji ruského města Soči. Sem si údajně Stalin jezdil odpočinout od příliš rušného života v Moskvě. Dnes se ve Stalinově letovisku nachází muzeum. Součástí expozice je mimo jiné také diktátorova pracovna, kde u starého masivního stolu sedí vosková figurína samotného Stalina.

 

magazin.cz

 

Palác Real el Pardo v Madridu

Palác Real el Pardo ve španělském Madridu patřil španělskému generálu Frankovi (4. 12. 1892–20. 11. 1975). Dnes slouží budova paláce jako ubytovací zařízení pro státní návštěvy Španělska. Pokud však v paláci není zrovna někdo ubytovaný, můžete si zaplatit jeho prohlídku s průvodcem. Bude vás tát asi 9 eur.

 

magazin.cz

 

Napoleonův zámel Fontainebleau ve Francii

Někdejší sídlo slavného francouzského vojevůdce Napoleona Bonaparte (15. 8. 1769–5. 5. 1821) stojí dodnes ve vzdálenosti 55 kilometrů od Paříže. Zámek Fontainebleau sloužil jako sídlo Napoleona od roku 1804, předtím byl sídlem několika králů. Budova patří k nejrozsáhlejším zámkům v celé Francii. V době panování Napoleona Bonaparte prošel zámek rozsáhlou rekonstrukcí. V komplexu budov se nachází celkem 1500 pokojů, dnes zámek slouží jako muzeum Napoleona Bonaparte. Expozici si můžete prohlédnou za 11 eur.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2