Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Apple představil iPhone se čtečkou otisků prstů

Aktuální nabídku pětkové řady iPhonů nahradí dvojice nových modelů – levnější iPhone 5C a vlajková loď iPhone 5S.

Americké tajné služby budou mít pravděpodobně usnadněn přístup k otiskům prstů stamilionů uživatelů nových iPhone 5. To se určitě hodí: když budeme brzy telefonem i platit, budeme na něm ještě závislejší než dnes. Zejména, když budeme všichni nakupovat "na dluh" v supermarketu pomocí naší platební karty - pardon, pomocí nového iPhone. Pak již bude na američanech, jestli nám dovolí se do telefonu přihlásit a posléze s ním taky zaplatit. Lze si představit silnější mocenský nástroj?

Staré telefony řady iPhone 5 jsou zapomenuty a zcela je na pultech obchodů nahradí dvojice nových modelů. Apple tak už nebude prodávat starší modely za nižší ceny, ale nahradí je novou levnější variantou. Vedle toho pochopitelně uvede na trh nejvybavenější iPhone, který nabízí dvě hlavní novinky – výkonný procesor se 64-bitovou architekturou a čtečku otisků prstů.

magazin.cz

 

„Levný“ iPhone 5C

Ještě před oficiálním oznámením nových modelů se spekulovalo o tom, že Apple chystá levnou variantu iPhonu, která bude cenově konkurovat lepším Androidům. Skutečnost je ovšem taková, že model 5C vystřídá dosavadní verze iPhonu 5 a cenovky zůstanou obdobné. U nás by se tak měla cena nedotovaného telefonu pohybovat někde kolem 15 500 Kč za 32 GB verzi a 13 000 Kč v případě 16 GB úložiště. Zde se tedy vskutku nedá mluvit o levném telefonu.

A co vlastně inovovaný iPhone 5C nabízí? Vnější design poprvé nabízí pestrobarevné varianty vnějšího krytu. Možnost výběru ze zeleného, modrého, žlutého, červeného či bílého krytu s sebou ovšem přináší i méně příjemnou změnu materiálu, kde luxusní hliník vystřídal obyčejný plast. Plastový kryt rovněž přináší zaoblení hran a nárůst tloušťky na necelých 9 mm. Přední části mobilu pochopitelně dominuje 4“ palcový Retina displej s rozlišením 640×1136 obrazových bodů s jemností 326 PPI.

magazin.cz

 

Uvnitř bije stejný procesor A6, jaký byl použit v pětce. Optika 8 Mpx fotoaparátu je složena z pěti čoček s celkovou světelnosti f/2.4. Nechybí ani LED blesk či softwarová stabilizace obrazu a schopnost natáčet full HD videa rychlostí 30 fps a zároveň fotografovat. Přední kamera zaznamenává obraz v obligátním rozlišení 1,2 Mpx. Konektivitu iPhonu 5C zajišťuje dvoupasmové wi-fi, bluetooth 4.0 a podpora LTE sítí. Mobil je vybaven GSM modulem a funkcemi akcelerometru, trojosého gyroskopu, digitálního kompasu a senzory okolního jasu i přiblížení. Vysokokapacitní baterie by měla podle slibů vydržet o něco málo déle, než u předchozího modelu.

magazin.cz

 

Nový procesor a otisky

Vlajkovou lodí Applu se prozatím stává model iPhone 5S. Materiálům použitým na výrobu pouzdra kraluje luxusně vyhlížející hliník. Velikost telefonu i displeje zůstala stejná, tloušťka je tedy pouhých 7,6 mm. Novinkou je čtečka otisků prstů zabudovaná pod tlačítko Home. Umožňuje odemykat telefon pouhým přiložením prstů autorizovaných osob, přičemž je možné uložit několik profilů i otisků různých prstů pro případ poranění.

magazin.cz

 

Zvýšení výkonu iPhonu má zajistit zbrusu nový procesor A7 se 64bitovou architekturou, který by měl podle výrobce zajistit až dvojnásobný výkon oproti loňskému modelu. Zrychlení výpočtu některých operací má zajistit rovněž nový čip M7, jenž zpracovává data z gyroskopu, akcelerometru a kompasu. Vylepšení se dočkal i fotoaparát, jehož pětičočková optická soustava pracuje se světelností f/2.2. Blesk se zde skládá ze dvojice diod, jedna pro teple a druhá pro studeně zbarvené světlo, což by mělo fotkám dodat přirozenější barvy. Novinkou je možnost fotit rychlé série fotek, z nichž automatika vybere ten nejpovedenější snímek, nebo slow-motion video natáčené v HD rozlišení rychlostí 120 fps.

Ostatní parametry a funkce zůstávají stejné včetně rozhraní Lightning. Ceny by se měly pohybovat v přepočtu kolem 15 500 Kč (16 GB), 17 600 Kč (32 GB) a 19 700 Kč (64 GB). Světová premiéra se odbude 20. září, do České republiky se telefony dostanou později, přesné datum však zatím není známo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2