Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

GTA V – gangsterská rapsodie

Oslava kriminálního života se vrací na herní konzole v plné síle a ukazuje život gangstera se vší syrovostí.

Grand Theft Auto patří v herním průmyslu mezi zaběhnuté značky zaručující takřka jistý úspěch každého nového dílu v sérii. GTA V tradici neporušuje a opět přináší skvělý nášup akční zábavy odehrávající se mezi gangstery v podsvětí amerického velkoměsta. A jak už bývá v případě Grand Theft Auto zvykem, nový díl svým kontroverzním tématem oprašuje věčný boj mezi hráči a kazateli vyšších morálních principů.

magazin.cz

 

Násilníci na předměstí

Ve hře GTA V totiž jako obvykle kraluje zločin reprezentovaný násilníky toho nejhrubšího kalibru. Směska všemožných kriminálních živlů je natolik pestrá, že by to vydalo na několik Tarantinových filmů. Každý sleduje své vlastní zájmy a k jejich naplnění využívá odlišných prostředků, nad nimiž někdy kroutí hlavou i ten otrlejší divák. A vy se přímo ujmete role hned tří z nich.

magazin.cz

 

Na začátku řídíte kroky nezkušeného černého mladíka Franklina, který se svými kamarády pomalu proniká do místního „gangsta“ prostředí. Netrvá to dlouho a svůj osud zkříží s ostříleným elegantním gangsterem Michaelem žijícím v lepší čtvrti v luxusním domě s bazénem a tenisovým kurtem. Jak se Michaelovi celkem daří na „profesní“ dráze, jeho rodinný život je v troskách. Manželku obšťastňuje tenisový trenér, dospívající dcera se zaplétá s podivnou partičkou a syn je flákač.

magazin.cz

 

Každý z hrdinů si žije svůj život a řeší odlišné problémy, nicméně stejné zájmy je přivedou k plnění společných zakázek a vzájemné výpomoci. Později se ke slovu dostává nejkontroverznější postava psychopatického Trevora žijícího ve špinavé maringotce za městem, odkud ale dokáže řídit obchody s drogami a zbraněmi. Trevor je prototypem maniakálního zabijáka, který se neštítí v záchvatu šílenství rozdupat parťákovi hlavu, pod naprosto banální záminkou vystřílet půl vesnice, nebo mučit zajatce těmi nejdrsnějšími metodami.

magazin.cz

 

Los Santos

GTA V se odehrává ve městě Los Santos a jeho okolí, které je věrnou kopií kalifornského Los Angeles. Město, stejně jako všichni jeho obyvatelé, si žije vlastním životem, jehož se stanete přirozenou součástí. Pokud zrovna neplníte příběhové mise, můžete se libovolně přepínat mezi jednotlivými herními aktéry a svobodně se věnovat všem aktivitám, jaké město nabízí. Tu a tam vám zavolá kámoš a jdete se povyrazit do strip klubu, potrápíte tělo v tělocvičně nebo na kole, vyladíte svůj nově ukradený sporťák a zkusíte pouliční závody, zdokonalíte střelbu na střelnici, ulovíte jelena, nebo se proletíte letadlem a skočíte z padáku.

magazin.cz

 

Naprostá svoboda pohybu a možnost zapojit se do libovolných aktivit a misí patří mezi největší devizy GTA V. Herní svět je neuvěřitelné rozsáhlý a přitom se vám nikdy nestane, že byste bloudili a nevěděli, co dělat dál. V přímém kontrastu k volnému pohybu se pak pouštíte do předem nalinkovaných příběhových misí, v nichž ovšem scénáristé projevili obrovskou variabilitu. Tu vás čeká honička s policajty, jindy naplánujete loupež klenotnictví, někdy se potichu plížíte, pak se strhne hektická přestřelka, dalším úkolem je jištění s ostřelovačkou, jezdíte na motorce i ve člunu, pilotujete letadlo, zkrátka při plnění misí se nikdy nenudíte.

magazin.cz

 

Nakonec zjistíte, že se od televizní obrazovky nedokážete odtrhnout a ve virtuálním světě Los Santos žijete druhý život. Takový, jaký byste, alespoň doufáme, ve skutečnosti nikdy nemohli prožít. Grand Theft Auto V je zkrátka královská zábava, která vás hned tak neomrzí. A kdyby vás už přeci jenom začalo rozhazování nakradených peněz trochu nudit, vždycky se můžete pustit do online části a hru si užívat i s kamarády.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!