Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Toyota testuje nový koncept v Gran Turismu

Oblíbená závodní hra Gran Turismo posloužila inženýrům z Toyoty k otestování jízdních vlastností nového konceptu FT-1.

Na úvod letošního autosalonu v Detroitu se japonská automobilka Toyota vytasila s pěkným překvapením. Pochlubila se parádním sportovním konceptem označeným jako FT-1, který by se mohl stát nástupcem legendární Supry. Na modelu FT-1 zaujme kromě atraktivního designu také skutečnost, že její tvůrci k otestování jízdních vlastností využili oblíbenou konzolovou závodní hru Gran Turismo.

magazin.cz

 

Test ve hře

Návrhem vozu byl pověřen kalifornský designérský tým Calty Design Research Studio. Podle vedoucího týmu Alexe Shena studio úzce spolupracovalo s vývojáři konzolové hry Gran Turismo 6, kde byl koncept FT-1 převeden do virtuální podoby. Ještě než byl vůbec vyroben první skutečný model auta, mohl prezident Toyoty Akio Toyoda projet FT-1 na virtuálním okruhu Fuji Speedway. Jakmile prý Toyoda pokořil na virtuální dráze svůj čas, který zajel se skutečným Lexusem LF-A, dostali návrháři zelenou.

magazin.cz

 

Návštěvníci detroitského autosalonu tak mohli obdivovat krásy červeného sportovního kupé FT-1 na vlastní oči. Model FT-1 charakterizuje muskulaturní vzhled závodního vozu, jehož tvary ohraničené ladnými křivkami přitahují pozornost. Ačkoliv výkon motoru zatím nebyl upřesněn, zajímavě tvarovaný přední nárazník dává tušit mohutnou sílu. S tím je spojen i představený systém dynamicky řízeného sání a odvodu vzduchu, stejně tak jako nastavitelné zadní křídlo napomáhající optimálním aerodynamickým vlastnostem.

magazin.cz

 

Sportovní klasika

Stylovému zpracování klasického sportovního vozu napomáhá znatelné posunutí kokpitu směrem k zadní nápravě a lepší rozložení hmotnosti díky uspořádání s pohonem zadních kol. Kromě toho panoramatické čelní okno a boční skla přímo poukazují na původní design klasického modelu 2000GT představeného v roce 1967.

Ergonomický kokpit s nízkým těžištěm má v maximální možné míře umožnit řidiči vychutnat si požitek z ovládání vozu během jízdy. Pocit jízdy v závodním voze navozuje taktéž volant připomínající vozy Formule 1 a přístrojový panel s opakovaným motivem trojúhelníků, který zobrazuje všechny důležité informace nad volantem, aby řidič co nejméně přeostřoval zrak. Také v zatáčkách se nezapomnělo na co nejlepší výhled z vozu, proto jsou přední sloupky posunuty co nejvíce dozadu.

magazin.cz

 

Jestli se nakonec model FT-1 dostane do výrobních linek a v jakých konfiguracích se bude prodávat, zatím není jisté. Majitelé konzole PlayStation 3 se závodní hrou Gran Turismo 6 si jízdu v něm mohou vychutnat již nyní, neboť vývojáři koncept zpřístupnili formou stažitelného balíčku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1