Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

S dýchací maskou jako ryba ve vodě

Chystaný náhubek dokáže z vody extrahovat kyslík a umožní potápěči plavat pod vodou bez kyslíkových lahví.

Dýchání pod vodou bez složitého potápěčského vybavení bylo doposud tématem pouze ve sci-fi filmech, nebo jako technická hračka agenta 007. Možná se vám vybaví Obi-Wan Kenobi z Hvězdných válek plující pod hladinou na planetě Naboo, nebo velkolepá podmořská pranice Jamese Bonda ve filmu Thunderball. A právě Bondovým dýchacím náhubkem se nechal inspirovat jihokorejský inženýr Jeabyun Yeon a přetvořil jej ve skutečnost.

magazin.cz

 

Umělé žábry

Návrhář dal svému vynálezu název Triton a označuje jej jako produkt budoucnosti, který jednou nahradí komplikované potápění s láhvemi na zádech. Který obdivovatel podmořských krás by se nechtěl pod vodou pohybovat s lehkostí ryby jen s malým dýchacím náhubkem v ústech? Triton jednoduše funguje jako umělé rybí žábry a vodu přeměňuje na čistý kyslík, který člověk dýchá. Otázkou zůstává, jak bude tělo reagovat na delší pobyt pod hladinou a zda bude možno masku použít i v případě ponorů do větších hloubek.

magazin.cz

 

Triton využívá nejmodernějších technologií simulujících funkci žáber. Potápěč se zakousne do silikonového náhubku, podobně jako u klasického šnorchlu, a postranní ramena se postarají o přísun kyslíku. Kyslík se z vody odděluje pomocí mikroskopického filtru z vláken, mezi nimiž jsou mezery menší než molekuly vody. Použitím miniaturního leč výkonného kompresoru se oddělený kyslík vhání do malých nádrží, odkud se pak čerpá k samotnému dýchání.

magazin.cz

 

Moderní baterie

Přísun elektrické energie je zajišťován mikrobaterií, která je vyrobena pomocí unikátní moderní technologie, s níž lze dosáhnout třicetkrát menších rozměrů než u dosavadních akumulátorů. Dobíjení je přitom až tisíckrát rychlejší než nyní. Jak dlouho dokáže taková baterie pohánět kompresor v dýchacím přístroji, ovšem autor neuvádí.

magazin.cz

 

Kdy bychom se mohli dočkat běžného prodeje Tritonu, zatím není jasné, neboť projekt se zatím nachází ve fázi konceptu. Jihokorejský návrhář nicméně ukázal velmi detailně zpracovaný model vyvedený dokonce ve dvou barevných provedeních – černé a modré. Milovníci podmořského života budou jistě vyhlížet Triton s velkým očekáváním a doufat, že příval turistů s náhubky definitivně nezlikviduje poslední zbytky korálových útesů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2